Na Sredozemnom moru za dva dana spaseno 4.400 migranata

Oko 4.400 migranata spaseno je za dva dana na Sredozemnom moru u nekoliko koordinisanih operacija libijske i italijanske obalske straže, saopšteno je u Rimu.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

21:22

Na Sredozemnom moru za dva dana spaseno 4.400 migranata
Foto: Tanjug, arhiva

Oko 1.500 osoba spaseno je danas, a u četvrtak 2.900 migranata, navela je italijanska obalska straža.

Najveći broj izbeglica koji se gumenim čamcima upute preko Sredozemnog mora ka Italiji poreklom je iz Nigerije, zatim Bangladeša, Gvineje i Obale Slonovače.

Od početka godine na Sredozemnom moru sa libijske obale je stradalo više od 1.240 migranata.

Šest godina od rušenja i ubistva libijskog vođe Moamera Gadafija, Libija je u haosu i postala je polazno mesto za ilegalne imigrante koji žele u Evropu. Krijumčari organizuju polaske, uglavnom iz zapadnog dela Libije, ka Italiji koja je udaljena 300 kilometara.

Italija i Libija nedavno su potpisale memorandum o razumevanju koji predviđa jačanje obezbeđenja granice na moru uz pomoć Evropske unije, da bi uspele da zaustave priliv migranata iz severnog dela Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: