Advokat: Kraj Asanžove noćne more

Stokholm -- Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pozdravio je odluku o obustavljanju istrage o silovanju, rekavši da je ta odluka "kraj njegove noćne more".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

"Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more", rekao je Kristof Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije je sedište u Briselu.

On je dodao i da Asanžovi advokati, koji su raspoređeni širom sveta, razmatraju implikacije ove odluke, prenosi AFP.

Asanž je postavio na Tviter svoju sliku na kojoj se široko smeje, ne ostavljajući nikakav komentar.

Podsetimo, glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu. Istovremeno, britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt "Vikiliks" objavio poverljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu. Posle toga, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

On je odbio da se preda vlastima jer se plašio da će biti izručen SAD, gde je tražen jer se smatra da je objavljivanjem na "Vikiliksu" tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti.

strana 1 od 494 idi na stranu