Polemika o Darvinu: Ili ćete imati biologiju, ili nećete

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti ovih dana trebalo bi da dâ viđenje u vezi sa peticijom za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Getty Images
Getty Images

Na taj način SANU će sa svoje strane iskazati stav u polemici koja je poslednjih dana okupirala društvo, ali i pokrenula lavinu kritika na našu najvišu naučnu ustanovu zbog dvojice akademika (jedan je kasnije povukao potpis) koji su stali iza te inicijative.

Ovo je u intervjuu za Nedeljnik otkrio generalni sekretar SANU i jedan od renomiranih srpskih genetičara, akademik Marko Anđelković.

"Ta peticija, odnosno pokušaj naučne revizije, za SANU je potpuno neprihvatljiva", kaže Anđelković.

On je u intervjuu koji možete da pročitate u novom broju Nedeljnika koji je na kisocima od četvrtka 18. maja, o spornoj peticiji rekao:

"To nije ni kritika, bilo bi bolje da je kritika, već pokušaj da neko negira teoriju evolucije. Namerno ne govorim Darvinova teorija, jer se ona razvijala, i mi u savremenoj biologiji danas pričamo o neodarvinizmu, odnosno modernoj verziji teorije evolucije života na Zemlji. Važeća naučna biološka teorija o evoluciji živog sveta na Zemlji je postojeća evoluciona teorija, koja se razvijala od Darvinovih postavki, i stoga ako hoćete da u školama predajete savremenu biologiju, ne možete u to uključivati neka druga, naučno neverifikovana mišljenja. Ili ćete da imate biologiju, ili nećete", rekao je on.

Akademik Anđelković u intervjuu za Nedeljnik se osvrnuo i na stanje u društvu, ali i najavio da SANU više neće da ćuti i da zbog hipoteke Memoranduma bude anonimna i poslušna.

Društvo

strana 1 od 6520 idi na stranu