Vek smrti vojvode Putnika: "Umro je bolestan, daleko" FOTO

Sto godina od smrti vojvode Radomira Putnika obeleženo je polaganjem venaca na njegovom spomeniku na beogradskom Novom groblju.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 17.05.2017.

14:36

Vek smrti vojvode Putnika:
Foto: Tanjug / Zoran Zestic

Vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić.

"Vojvoda Radomir Putnik je najistaknutiji deo jedne pobedničke i beskrajno hrabre generacije. On je modernizovao srpsku armiju, uveo u nju pravila tada modernog sveta, ali važnije od svega sačuvao njen slobodarski duh i njenu nepokolebljivu želju da se za slobodu bori", rekao je Vulin novinarima nakon polaganja venaca.

Kako je dodao, vojvoda Putnik je predstavnik najslavnije generacije u istoriji našeg naroda i čovek koji slobodu nije dao ni za šta.

"Nažalost, svoj život je završio bolestan, daleko od Srbije. Nije dočekao da vidi kako se srpska armija pobedonosno vraća u Srbiju, ali bez njega, bez njegovog rada, komande, bez njegovog života posvećenog toj armiji i toj zemlji ne bi bilo ni pobednonosnog povratka ni te velike generacije", naveo je Vulin.
Foto: Tanjug / Zoran Zestic
Prema njegovim rečima, vojvoda Putnik je bio vrhunski profesionalac i jedan od najvećih vojnih stratega svoga vremena.

"Generacija Radomira Putnika nije mogla da bira kada će se boriti, ali je izbarala za šta će se boriti, za slobodu iznad svega baš kao i naša generacija. Nismo mogli da biramo ratove u kojima ćemo učestvovati, nismo mogli da biramo kada ćemo ih voditi, ali smo ih vodili zato što smo želeli slobodu", naglasio je Vulin.

Vesić je rekao da je vojvoda Putnik jedna od najznačajnijih ličnosti naše istorije i da je lepo što se obeležavaju godišnjice vezane za njegov život.

Vesić se zahvalio ministru Vulinu i njegovom ministarstvu sa kojim, kako je dodao, "grad Beograd ima zaista dobru saradnju kada je u pitanju obeležavanje važnih događaja iz istorije našeg naroda".
Foto: Tanjug / Zoran Zestic
"Podsećajući se velikih ljudi kao što je vojvoda Putnik koji je teško bolestan organizovao povlačenje srpske vojske preko Albanije, koji je umro ne dočekavši da vidi slobodnu Srbiju pokazujemo poštovanje prema našoj prošlosti, a narodi koji se ne sećaju prošlosti nemaju pravo na budućnost", istakao je Vesić.

Vence su, osim Vulina i Vesića, položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potomci vojvode Radomira Putnika, predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ceremoniju obeležavanja stogodišnjice smrti vojvode Putnika organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, bio je srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.
Foto: Tanjug / Zoran Zestic
Vojničko zvanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Posle mnogih prekomandi i napredovanja u službi, 1903. godine postavljen je za načelnika Glavnog đeneralštaba.

Tvorac je moderne srpske vojske - u okviru školovanja i obuke oficira uveo je rešavanje taktičkih zadataka, vojsku je osavremenio novim naoružanjem i na ključna mesta postavio talentovane oficire.

Od 1912. do 1916. godine nalazio se na položaju načelnika Vrhovne komande. Posle Kumanovske bitke 1912. godine postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode.

Sa grčkog ostrva Krf 1916. godine otišao je na lečenje u Nicu, u Francuskoj, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: