Vučelić: Kurak bio u mom obezbeđenju

Beograd -- Bivši funkcioner SPS Milorad Vučelić izjavio u Specijalnom sudu da je u njegovom privatnom obezbeđenju bio i Miroslav Kurak, optužen za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija

On je naveo i da ne zna koji broj telefona je koristio Kurak, kao i da ga je o ubistvu novinara, koga je lično poznavao, obavestio tadašnji predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Vučelić je u vreme kada ga je Kurak obezbeđivao smenjen sa mesta generalnog sekretara SPS-a, a privatno obezbeđenje je uzeo, kako je rekao, po savetu prijatelja Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića.

On je rekao i da je tada, pošto je ostao na funkciji predsedniak Upravnog odbora "Telekoma" (mreža 064) odlučio da uzme mobilne telefone sa druge mreže (063) objasnivši da su "dva ili tri broja" koristili članovi obezbeđenje.

Vučelić je rekao da se ne seća ko su sve bili pripadnici obezbeđenja i da ih nikada posle nije video niti razgovarao s njima. Naveo je i da su te telefonske brojeve koristili članovi obezbeđjenja "Peca i Zoran" i da misli da je jedan od tih brojeva koristio i Kurak.

Na pitanje Kurakov pravnog zastupnika, advokata Stevana Protića, da li zna koji telefonski broj je koristio Kurak, Vučelić je ogovorio odrečno. "Mislim da je jedan telefon koristi Kurak, ja sam imao svoj... i danas koristim telefon s mreže 063", rekao je Vučelić. Ti telefonski brojevi, kako je rekao, "jedino su što me dovodi u vezu sa slučajem" ubistva Ćuruvije.

Po optužnici, Kurak je na dan ubistva Ćuruvije koristio broj telefona sa mreže 063. On je rekao i da je poznavao Ćuruviju i da su bili u kontaktu, uglavnom na njegov zahtev.

Vučelić je rekao i da se Ćuruvija viđao s predsednicom JUL-a Mirom Marković, ali da ne zna "prirodu njihovo odnosa". "Ćuruvija nije krio svoje susrete s Mirom... a i ja mislim da novinar treba da se vidja sa svakim, i s najboljim i s najgorim", rekao je Vučelić. Po njegovim rečima, odnosi Ćuruvije i Mire Marković su proizvodili "neprilike, odgovoranja i političke tračeve u SPS".

Rekao je i da pretpostavlja da se Ćuruvija viđao sa Slobodanom Miloševićem, ali da ne zna o čemu su pričali.

Pravni zastupnici porodice Ćuruvija i optuženih, advokati Rajko Danilović i Zora Dobričanin Nikodinović su u sasvim suprotno ocenili današnja svedočenja.
Dobričanin Nikodinović je navela da današnje ročište "predstavalja zatrpavanje predmeta" svedocima tužilaštva, a da sud nije odgovorio na njen zahtev da se telefonski razgovori, zbog poštovanja zakona, izuzmu iz predmeta.

Danilović je rekao i da se danas čula "jedino potvrda činjenice da je telefon čiji je broj lociran u blizini mesta događa (ubistva Ćuruvije), koristio Kurak".

Pre Vučelića svedočila je Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića koji je u medijama bio označen kao mogući ubica Slavka Ćuruvije, a ona je izjavila da misli da njen suprug s tim nema veze.

"Lično mislim da Luka sa tim nema veze, kako je tu dospeo - ne znam", rekla je ona svedočeći u nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Navela je i da su ona i deca imali velike probleme zato što je Luka Pejović bio u medijima označen kao neko ko je izvršio to delo.

Ona je rekla da za Ćuruviju nije ni čula dok nije ubijen.

Biljana Pejović je svedočila i da joj je pokojni suprug rekao da su po gradu počele da kruže priče da je on u to umešen i da je govorio da ima neke strahove. Ona je navela i da ne poznaje okrivljene, kao i da nema nikakve veze sa slučajem, dodavši da "nije iz te priče".

Prethodno danas svedočila je Ivana Vuković, koja je radila u privatnoj firimi Blaceb DOO, koja je u to vreme plaćala dva telefonska broja koja su se vodila na bivšeg visokog funkcionora SPS Milorada Vučelića.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svedoka Nataše Radače koja je bila zaposlene u firmi preko koje su plaćani telefoni za Vučelićevo obezbedjenje.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

strana 1 od 111 idi na stranu