Posmrtni ostaci oslobodilaca Beograda biće preneti u Minsk

Ceremonija uzimanja zemlje sa posmrtnim ostacima Belorusa poginulih pri oslobađanja Beograda 1944, održana je na Groblju oslobodilaca Beograda.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.05.2017.

21:42

Default images

Posmrtcni ostaci će bili preneti u hram Svih svetih u Minsku.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i ambasade Belorusije.

Obraćajući se okupljenima, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović ocenio je da je čin prenošenja zemlje iz Beograda u Minsk jedan od detalja u novom poglavlju bratskih odnosa Srbije i Belorusije.

"Odnosi srpskog i beloruskog naroda veoma su dobri, a to posebno važi za grad Beograd i grad Minsk. Velika nam je čast što imamo priliku da na ovom svetom delu naše zemlje, gde su sahranjeni vojnici Crvene armije koji su oslobađali Beograd, prisustvujemo činu koji je izuzetno važan za odnose dva naroda", kazao je Mladenović a preneo Beoinfo.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da srpski narod iznad svega ceni slobodu a da savezništva koja je sklopio tokom borbe za slobodu, za njega predstavljaju "večno sećanje i obavezu da poštuje uspomenu na pale ratnike".

"Možda beloruski vojnik Crvene armije nije znao kako se zove grad u kojem je poginuo, ali je znao da sloboda vredi više od života i znao je da život daje za narod koji iznad svega ceni slobodu. Zato danas izražavamo zahvalnost i beskrajno poštovanje svim vojnicima Crvene armije koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata", rekao je Vulin.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev kazao je da je sećanje na učesnike Drugog svetskog rata "sećanje na heroje, junake i pobednike, koji su pomogli da se zaustavi fašizam, najveće zlo koje je pogodilo čovečanstvo".

On je izrazio zahvalnost predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Beograda Siniši Malom i ministru odbrane Zoranu Djordjeviću, koji će tokom predstojeće posete Belorusiji preneti deo zemlje tamošnjim zvaničnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: