"Moja četiri zida su na ulici": LGBT protest u Sarajevu

U parku ispred zgrade institucija Kantona Sarajevo u Sarajevu organizovani su su mirni protest LGBT osoba.

Izvor: Beta

Subota, 13.05.2017.

12:26

Foto: Thinkstock

Sarajevski mediji su preneli da se na protestu okupilo nekoliko desetina građana Sarajeva i da skup prate jake mere obezbeđenja.

Okupljeni nose transparente na kojima je ispisano: "Volim više nego što se bojim", "Moja četiri zida su na ulici", "Prekinimo lanac nasilja", "Ne treba mi dozvola da ponosno hodam", "Koliko još žrtava toksičnog maskuliniteta", "Kapitalisti uništavaju ljubav, ne gejevi", "Mržnja je izbor, homoseksualnost nije"…

Odluka o protestu je doneta pošto kantonalno Ministarstvo saobraćaja prethodno nije odgovorilo na zahtev ove populacije da održi protestni marš glavnom sarajevskom saobraćajnicom od Večne vatre do zgrade institucija Bosne i Hercegovine na Marindvoru.

Na konferenciji za novinare u Sarajevskom otvorenom centru Lejla Huremović, Vladana Vasić i Emina Bošnjak izjavile su da administrativno ćutanje kantonalnog Ministarstva saobraćaja doživljavaju kao "nedopustivo ignorisanje zahteva" i onemogućavanje najavljenog protestnog marša "jedne od najugroženijih društvenih grupa".

Marš je bio najavljen takođe za danas, a njegov cilj je da se, kako je navedeno, skrene pažnja na sve učestalije nasilje nad pripadnicima ove populacije, lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobama, navele su one.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: