Odbijen zahtev za uvid u Mladićeve spise

Hag -- Haški sud odbio zahtev branilaca oficira Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića da izvrši uvid u poverljive spise iz slučaja protiv Ratka Mladića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Popović, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 2015. godine, tražio je podatke koji se tiču događanja u Srebrenici.

Branioci Popovića zatražili su uvid u poverljivu dokumentaciju kako bi pokušali da pokrenu reviziju pravosnažne presude, a koja je moguća samo ukoliko se pojavi novi dokaz za koji se nije znalo pre pravosnažnog okončanja postupka, saopštio je Haški tribunal.

Tom zahtevu se usprotivilo haško tužilaštvo koje smatra da Popovićevi branioci nisu u svom zahtevu pokazali neophodnu vezu između uvida u poverljivu dokumentaciju i "nove činjenice" na osnovu koje bi se dozvolila revizija postupka.

Sudsko veće je odbilo zahtev Popovićevih branilaca, jer smatra da nisu objasnili na koji način bi poverljivi spisi iz Mladićevog slučaja doprineli "uspostavljanju nove činjenice".

"Nakon okončanja postupka prag za pristup dokumentima je viši i nije dovoljna samo veza između slučajeva", smatra Haški tribunal.

U januaru 2015. godine žalbeno veće tribunala u Hagu potvrdilo je doživotne kazne zatvora Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari zbog zločina u Srebrenici i Žepi, počinjenih u julu 1995. godine.

Kazna je u tom slučaju potvrđena i Dragi Nikoliću koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna sa 19 smanjena na 18 godina. Vinku Pandureviću je potvrđena kazna od 13 godina zatvora.

U Mladićevom slučaju okončano je prvostepeno suđenje i čeka se izricanje prvostepene presude.

Ratni zločini

strana 1 od 1385 idi na stranu