"Putin je tražio od Trampa, a Lavrov je ismejao Ameriku"

Susret Donalda Trampa i Sergeja Lavrova se dogodio u veoma čudnom momentu, a Politiko tvrdi da je to učinjeno na izričit zahtev Vladimira Putina.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

18:52

Getty Images

Američki predsednik je primio ruskog šefa diplomatije svega nekoliko sati pošto je otpustio direktora FBI Džejmsa Komija, koji je vodio istragu o mogućim vezama Trampovog tima za kampanju za predsedničke izbore i Moskve.

"Fotografije predsednika kako se kikoće sa Lavrovom i ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, pošto američkim novinarima nije bilo dozvoljeno da prate njihov susret. To je bio jedan od Putinovih zahteva u nedavnom telefonskom razgovoru sa Trampom", piše Suzan Glejzer.

Kako navodi, iz Bele kuće joj je to i potvrđeno.

"Tramp je odlučio da primi Lavrova jer je Putin to tražio, to se dogodilo kada su se poslednji put čuli telefonom", navodi se.

U tekstu se dodaje da je Lavrov poslednji put bio u Beloj kući 2013. godine, kada mu je Obamina administracija uvela svojevrsnu zabranu.

"Rusi su konstantno tražili da Lavrovu bude dozvoljen pristup, a mi smo konstantno govorili 'ne', rekao mi je jedan od bivših funkcionera. Sada se ovo dogodilo posle smene Komija, koju je Lavrov prokomentarisao šalom prilikom fotografisanja sa državnim sekretarom Reksom TIlersonom. On se našao na pravom mestu u pravo vreme – spreman da ismeje Ameriku dok ga u Ovalnom kabinetu čeka američki predsednik", dodaje Glejzerova.

Ona podseća da je Lavrov uz Putina od 2004. godine sa jednim ciljem – da se Rusija ponovo učini velikom.

"Za Lavrova i Putina, cela scena u Beloj kući je više nego bizarni momenat u političkom pozorištu Vašingtona. Za Lavrova, sam sastanak i fotografisanje su velika demonstracija da se Rusija vratila, da je izolacija propali projekat. Na ličnom nivou Lavrov prezire mnoge američke diplomate, kako kažu bivši članovi američke administracije, on je šupak koji koristi sarkazam i ponaša se neprijatno", ističe se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: