Guri: Za akciju u Račku sam dobio zlatnu medalju NATO

Penzionisani general MUP Srbije Goran Radosavljević kaže za "Večernje novosti" da se u selu Račak dogodila legitimna policijska akcija.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 11.05.2017.

21:22

Guri: Za akciju u Račku sam dobio zlatnu medalju NATO
screenshot

On je istakao da je akcija 15. januara 1999. godine "perfektno izvedena" i da je za nju dobio zlatnu medalju NATO.

"Nije bilo nikakvog masakra, niti bilo čega drugog što bi odstupalo od običaja ratovanja. U prilog tome svedoči i činjenica da se u udžbenicima NATO za specijalne operacije ta akcija srpske policije proučava kao jedan od primera kako treba reagovati protiv terorista. Tu akciju su izveli pripadnici Posebne jedinice policije (PJP), čiji sam bio komandant, policija Uroševca i vojska. Bila je najavljena međunarodnoj posmatračkoj misiji, koja je celu akciju i gledala", rekao je Radosavljević.

Dodaje da su akciju na poziv srpske policije pratili i posmatrači OEBS, ali i novinari iz nekoliko stranih televizijskih i novinskih kuća, koji su mogli na licu mesta da snime opkoljavanje i zauzimanje jednog od važnih uporišta OVK.

Radosavljević kaže da je obračun sa teroristima planiran i izveden posle ubistava četvorice srpskih policajaca.

"Kad smo prišli Račku, teroristička grupa je iz samog sela, iz rovova, bunkera i drugih utvrđenja otvorila na nas vatru iz automatskog oružja, ručnih bacača i minobacača, ali je policija uspela da ih razbije. Imali smo jednog ranjenog, to je policajac Goran Vučićević. Teroristi su imali daleko više gubitaka", dodaje Radosavljević.

Prema rečima Radosavljevića, među žrtvama nije bilo civila, već samo uniformisanih i naoružanih ljudi sa oznakama OVK, koji su pucali na njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: