LGBT osobe: Srbija nebezbedna za sve građane

Beograd -- Pripadnici LGBT populacije smatraju da je društvo u Srbiji nebezbedno za sve građane, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Osim toga, navodi se i da postoji generalno visok stepen spremnosti na nasilje koje se ne kažnjava na odgovarajući način.

U saopštenju povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, centar je naveo i da LGBT osobe smatraju da je neosetljivost društva na nasilje "posledica traumatične prošlosti, ratova, tranzicije i političke zloupotrebe institucija".

"Pripadnici LGBT populacije danas kao glavni bezbednosni rizik vide opšti porast spremnosti na nasilje kojem mogu biti izloženi svi građani i građanke. Oni smatraju da su, nezavisno od identitetskih obeležja koja proističu iz pripadnosti manjinskoj grupi izloženi opasnostima koje proističu iz neefikasnog rada institucija i njihovog potencijalno proizvoljnog postupanja", pokazalo je istraživanje.

LGBT zajednica je ocenila i da bi kvalitetnije informisanje dovelo i do povećanja stepena poverenja koje pripadnici te ranjive grupe imaju u bezbednosne strukture.

Navodi se da je "u slučaju LGBT zajednice, prisutno ustezanje da prijave slučaj nasilja usled straha od toga da će njihove lične informacije biti otkrivene", i da će protiv njihove volje biti prisilno deklarisane kao LGBT osobe.

"Od institucija se očekuje da prilikom postupanja u ovakvim slučajevima vode računa o diskreciji, što prema tvrđenju nekih ispitanika, još nije slučaj", pokazalo je istraživanje.

Transrodnu osobu Lelu (T.D.) i njene dve drugarice napao je nepoznati muškarac u centru Beograda, saopštilo je Udruženja građana "Egal".

Udruženje "Egal" je podsetilo da je to drugi napad na transrodnu osobu u centru Beograda u poslednjih deset dana i da prethodni napad na Leonu još nije rešen.

Policija je podnela krivičnu prijаvu protiv mаoletnikа osumnjičenog dа je 30. аprilа nа uglu ulicа Cаrа Lаzаrа i Uskočke nаpаo trаnsrodnu osobu, saopštio je MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu