Od boginja umrla 23 deteta u Rumuniji, pretnja Srbiji?

Stručnjaci upozoravaju da epidemija malih boginja u Rumuniji, gde je ove godine umrlo dvadeset troje dece, lako može da dođe i u Srbiju na jesen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.05.2017.

16:24

Od boginja umrla 23 deteta u Rumuniji, pretnja Srbiji?
Foto: Thinkstock

Najmanji broj vakcinisane dece ove godine za sada je zabeležen u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Ako se procenat vakcinisane dece do jeseni ne poveća, velika je verovatnoća da će Srbiju zadesiti rumunski scenario.

Da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana, a u pojedinim gradovima u Srbiji taj procenat kreće se između 50 i 70%.

Pored Beograda i Niša, i Novosađani su u proteklom periodu pokazali izvesnu nepoverljivost prema MMR vakcinama.

Građani Novog Sada koje smo pitali šta misle o vakcinama rekli su nam:

"Vi ne znate više čije su vakcine i koje sojeve sadrže. I to je veliki problem. Jer nekad ste imali Torlak, koji je radio sa našeg podneblja, i bili smo sigurni kao roditelji."

"Pa ne znam, mislim da u principu kontrola krvne slike pre svake vakcine, ako je dete potpuno zdravo, mislim da je sve u redu."

Trećina dece u Beogradu, uzrasta od dve godine, nije primila prvu dozu MMR vakcine, a rizik od pojave epidemije je time uvećan više od deset puta.

Epidemilog Ivana Begović Lazarević navodi da se to pre svega odnosi na decu koja borave u predškolskim kolektivima.

"Mi ove godine nemamo nijedan potvrđen slučaj malih boginja na teritoriji grada Beograda, ali ukoliko bi došlo do pojave oboljenja i da takvo dete dođe u predškolski kolektiv, mogli bismo da očekujemo povećan broj obolelih", kaže Ivana Begović Lazarević.

Iz Instituta za javno zdravlje Niš stiže informacija da je do sada najmanje dece obuhvaćeno vakcinacijom upravo u tom gradu.

Epidemilog Branislav Tiodorović kaže da se dobrom organizacijom i velikim angažovanjem pedijatara može zaustaviti svaka opasnost od oboljenja.

Prema njegovim rečima, "Pedijatri su oni koji vode kompletnu akciju, kampanju vakcinacije i revakcinacije".

"Mi vakcinišemo istim vakcinama kojima se milioni dece u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji vakcinišu, znači nema nikakve razlike u vrsti vakcine. A o uspehu vakcinacije govori na primer za visoko razvijene zemlje kao što su Švedska i Norveška, gde nikome od roditelja ne pada na pamet da ne vakciniše svoje dete, a tamo nema uopšte oboljevanja", smatra Tiodorović.

Usled nevakcinisanja u svetu godišnje umre tri miliona dece.

Srpski stručnjaci sada upozoravaju - ako se nastavi sa ovakvim trendom, pored malih boginja, preti nam i veliki kašalj i difterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: