Otvorena istraga o hakovanju Makronovih dokumenata

Francusko pravosuđe otvorilo je istragu pošto je na internetu objavljeno nekoliko hiljada internih dokumenata izbornog štaba Emanuela Makrona.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

To su izjavili izvori bliski sudskim organiuma.

Istraga je u petak uveče otvorena zbog "nedozvoljenog pristupa sistemu za obradu podataka i povrede privatnosti".

Odlazeći predsednik Francuske Fransoa Oland obećao je u subotu "odgovor" posle hakerskog napada i objavljivanja velikog broja dokumenata Makronovog izbornog štaba.

Izborna komisija savetovala je medije da ne objavljuju detalje iz dokumenata, upozorivši da su neki dokumenti verovatno lažni.

Makronov izborni štab je u petak uveče, pre nego što je počela izborna tišina, saopštio da je bio meta hakerskog napada koji je rezultirao objavljivanjem hiljada imejlova, finansijskih dokumenata i ugovora iz predizborne kampanje.

Dokumenti su objavljeni na društvenim mrežama malo pre ponoći, a Makronov izborni tim je to okarakterisao kao pokušaj "destabilizacije demokratije, kakav je viđen ranije u izbornoj kampanji u SAD".

U Francuskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima Francuzi biraju između Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu