Ankete: Emanuel Makron je novi predsednik Francuske

Kandidat centra Emanuel Makron postao je novi predsednik Francuske posle drugog kruga izbora u kojem je pobedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

Prema rezultatima izlaznih anketa, Makron je osvojio između 65,5 i 66,1 odsto glasova, dok je Marin Le Pen dobila između 33,9 i 34,5 odsto glasova.

Makron, koji će 21. decembra napuniti 40 godina, najmlađi je predsednik francuske Pete Republike i prvi predsednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u zemlji, levici ili desnici.

Centrista, koji je do skora bio nepoznat široj političkoj javnosti, brzo je uspeo još pre prvog kuga izbora da pridobije poverenje većeg dela levice i desnice.

Od uvođenja Pete Republike 1958. godine na čelu Francuske su bili sledeći predsednici:

2012-2017 - Fransoa Oland (socijalista)
2007 - 2012 - Nikola Sarkozi (desnica)
1995 - 2007 - Žak Širak (desnica) koji je imao dva mandata, jedan sedmogodišnji i drugi petogodišnji.
1981 - 1995 - Fransoa Miteran (socijalista) koji je imao dva sedmogodišnja mandata.
1974 - 1981 - Valeri Žiskar Desten (desni centar) koji je imao jedan sedmogodišnji mandat
1969 - 1974 - Žorž Pompidu (desnica), koji je umro dve godine pre kraja mandata.
1959 - 1969 - Šarl de Gol (desnica) koji je bio prvi predsednik Pete Republike.

Njegova popularnost postala je još veća posle razotkrivanja afere kandidata desnice Fransoa Fijona, koji je bio favorit na početku predizborne kampanje pre prvog kruga.

Bankar po profesiji, Makron je u politiku ušao 2012. godine kao savetnik sada bivšeg predsednika Fransoa Olanda. Dve godine kasnije, Makron postaje ministar ekonomije.

Kao ministar, Macron se zalagao za reforme u interesu biznisa i podvukao posvećenost tom obliku reformi čak i u slučaju protivljenja poslanika u nacionalnom parlamentu.

Makron je u avgustu 2016. dao ostavku na mesto ministra ekonomije i najavio osnivanje centrističkog Pokreta (En Marche) koji nosi njegove inicijale EM. Njenov pokret zastupa stavove kao što su socijalni liberalizam, proevropski pristup i progresivizam.

Centrista, rođen 21. decembra 1977. godine u Amjenu, gradu na severu Francuske, završio je elitne škole u zemlji, studije javne administracije na Institutu političkihh nauka u Parizu (Sciences Po) i diplomirao na prestižnoj Školi administracije (Ecole nationale d'administration - ENA).

Pre ulaska u politiku, Makron je radio kao investicioni bankar u banci Rotšild, a od 2006. do 2009. bio je član Socijalističke partije. On je 2015. godine rekao da napušta stranku i da će se ubuduće izjašnjavati kao nezavisni političar.

Makron i njegova supruga Brižit za mnoge predstavljaju atipičan par, pošto je u pitanju dugogodišnja ljubavna priča učenika i njegove profesorke drame, koja je 24 godine starija od njega. U braku su od 2007. godine.

Novi predsednik bi trebalo zvanično da preuzme dužnost do 14. maja kada ističe mandat dosadašnjem predsedniku Olandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu