Francuska bira: Opada izlaznost, do 17h – 65,3 odsto

Biračka mesta širom Francuske, gde se održavaju predsednicki izbori, otvorena su u 8:00 sati, a biće zatvorena u 19:00.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.05.2017.

08:00

Francuska bira: Opada izlaznost, do 17h – 65,3 odsto
Foto: Tanjug/AP

Jedino će se u velikim osim gradovima glasati do 20:00 sati.

Ukupno 46,97 miliona Francuza, koliko je upisano u biračke spiskove, opredeljuje se između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen. Za izbore je otvoreno 66.646 birališta.

Izlaznost u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora u 17 sati iznosila je 65,30 odsto, saopštil je francusko ministarstvo spoljnih poslova, što je znatno niže od 69,42 odsto koliko je ljudi glasalo u isto vreme u prvom krugu pre dve nedelje.

Broj izašlih u 17 sati je znatno manji kako u odnosu na isto vreme u prvom krugu 23. aprila, tako i u odnosu na drugi krug prethodnih predsedničkih izbora 2012, kada je do tog vremena izašlo 71,96 odsto glasača.

Francuski mediji pišu da je policija uhapsila članice pokreta “Femen“ koje su se polunage popele na vrata crkve Enen Bomon na severozapadu Francuske i raširile transparent protiv kandidatkinje Marin le Pen.

Inače, rezultate će dvoje kandidata dočekati u važnim istorijskim mestima. Kako prenosi “Sputnjik“, Makron će se večeras nalaziti na trgu ispred Luvra, u samom srcu prestonice, dok će Le Penova okupiti pristalice u bivšem lovačom paviljonu Napoleona III u Vensenskoj šumi, na jugoistoku Pariza.

Odziv birača na predsedničkim izborima u podne u Francuskoj manji je nego na prethodnim predsedničkim izborima održanim 2012. godine i iznosi 28,23 procenata, javlja AFP.

Na prethodnim predsedničkim izborima izlaznost u podne bila je 30,66 odsto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izlaznost u podne, u prvom krugu predsedničkih izbora koji je održan 23. aprila, iznosio je nešto malo više - 28,54 procenata.

Nezavisni predsednički kandidat Emanuel Makron glasao je u priobalnom gradu Tukeu na severu Francuske zajedno sa suprugom Brižit Makron.

Bivši ministar ekonomije u vladi Manuela Valsa, imao je osmeh na licu i mazio je svog crnog psa dok je izlazio iz vikendice, preneo je AP.

Iz bezbednosnih razloga Makron je prevezen na biracacko mesto u gradskoj opštini u Tukeu, gde se rukovao sa velikom grupom pristalica, pre nego što je glasao.

Predsednički kandidat francuske krajnje desnice Marin Le Pen glasala je u Enijen Bumonu, malom gradu na severu Francuske.

Tokom glasanja Le Penove nije bilo incidenata, jer je policija dva sta ranije uhapsila aktivistkinje feminističkog pokreta, koje su okačile veliki transparent protiv Le Penove na lokalnu crkvu, preneo je AP.
Foto: Tanjug/AP
Prvi nezvanični rezultati o pobedniku izbora biće poznati oko 20:00 sati, preneo je Rojters.

Novi šef države imaće mesec dana pre nego što preuzme funkciju od aktuelnog predsednika, socijaliste Fransoa Olanda, i pokuša da obezbedi parlametarnu većinu izborima za francusku skupštinu u junu, prenosi Rojters.

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 23. aprila i tada je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto glasova.

Prema anketama koje su sprovedene poslednjih dana Makron je u značajnom vođstvu u odnosu na Lepen.

Ulazak Makrona i Le Pen u drugi krug predsedničkih izbora "menja politički pejzaž Francuske" i "priprema teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u Evropskoj uniji, ocenjuje AP.

Kako ukazuje ta agencija, period između dva izborna kruga obeležili su nasilni protesti i gađanje kandidata jajima, što je izazvalo široko rasprostranjenu apatiju glasača, a "ružnoća bez presedana" nastavila se čak i u petak, poslednjeg dana kampanje.

Marin Le Pen je optužila pristalice Makrona da su nasilni i da ne poštuju "sveta mesta", nakon što su je oni u petak dočekali ispred katedrale u Remsu i izvikivali parole protiv nje. Dan ranije, Le Penovu su gađali jajima u Bretanji, kada je obilazila tamošnju katedralu.

Makron, blizak poslovnim krugovima, ali nije omiljen u narodu, takođe je bio izložen zvižducima dok je tokom kampanje obilazio radničke oblasti zemlje, poslednji put u fabrici stakla u Tuluzu.

Početkom nedelje održani su protesti protiv oba kandidata u Parizu, tokom kojih je povređeno nekoliko policajaca, a jedan je zadobio ozbiljne opekotine po licu od molotovljevog koktela koji su demonstranti bacili.

"Gorki tonovi" mogli su da se čuju i tokom predsedničke debate održane u sredu uveče, tokom koje je Makron zadržao svoju smirenost, a Lepenova je od samog početka debate bila agresivnija.

Ta debata je imala najmanju gledanost u prethodnih nekoliko generacija - privukla je 16,5 miliona gledalaca.

Nakon debate Le Pen je izjavila da je bila ljuta tokom nje, ali da je njen bes samo "kanalisao raspoloženje" države. Ona je Makrona kritikovala zbog elitizma i dodala da je Francuskoj dosta "neuspešnih političkih i ekonomskih situacija".

Sa druge strane, Makron je kazao da ona "eksploatiše" bes i nesigurnost i dodao da su Francuzi ogorčeni neefikasnošću vlade i odbacio "viziju gnevne zemlje" za koju se, kako je rekao, Le Pen zalaže.

Kampanju je obeležila besprimerna negativnost u jednoj od najnepredvidljivijih kampanja, koju su obeležili i skandali, a razloge za zabrinutost kandidati, posebno Makron, mogu imati zbog mogućnosti da da će glasači levice i centra u nedelju jednostavno ostati kod kuće.

Francuski birači ne vole ni Le Penovu, ni Makrona. Oni strahuju od rasističke prošlosti njene stanke Nacionalni fornt, dok su istovremeno zabrinuti da bi Makronova platforma uništila zaštitu radnih mesta, odnosno da bi bio suviše nalik svom mentoru, nepopularnom odlazećem presedniku Olandu, navodi AP.

Izbori se održavaju u senci vanrednog stanja, uvedenog posle terorističkih napada 2015. godine.
Foto: Tanjug/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: