"Džaferi će ozvaničiti albanski,počela Tiranska platforma"

Skoplje -- Stranka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je dodao da "pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM i njihovog predsednika Zorana Zaeva".

"Taljat Džaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na celoj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije biće treći parlament u regionu u kojem će sednice biti vođene na albanskom jeziku", izjavio je na pres-konferenciji poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

On je naveo da je Džaferi kazao da će sednice voditi i na albanskom i na makedonskom jeziku.

"Time se Taljat Džaferi javno narugao u lice Zoranu Zaevu koji je sopstveni narod vređao i ponižavao samo da bi nelegalno izabrao Taljata Džaferija za predsedavajućeg Sobranja", rekao je Danev.

On je dodao da Zaev ćuti i oko postavljanja albanske zastave u kabinetu predsedavajućeg Sobranja.

"Taljat Džaferi je javno izjavio da nema nameru da ukloni albansku zastavu iz kabineta", kazao je poslanik VMRO-DPMNE.

Poslanici vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI su 27. aprila zajedno sa predstavnicima Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju izabrali člana DUI Taljata Džaferija za novog predsedavajućeg parlamenta, nakon čega su demonstranti koji se tome protivi upali u Sobranje.

Džaferi je u međuvremenu preuzeo kabinet predsedavajućeg Sobranja, a lider SDSM Zoran Zaev zahteva od makedonskog predsednika Djorđa Ivanova da mu poveri mandat za formiranje vlade u kojoj bi bio i DUI.

SDSM: Ne produžujte s lažima zarad ličnih interesa Gruevskog

Pročitajte još:

SDSM: Mandat Zaevu; VMRO-DPMNE: Proglasili nas Srbima

Šta piše u tzv. "Tiranskoj platformi"?

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je, reagujući na tvrdnje VMRO-DPMNE da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme", poručio da se "demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom, zakonima i Poslovnikom (Sobranja)" i da je "međunarodna javnost pozdravila imenovanje novog predsedavajućeg Sobranja".

"Svi sada očekuju novu reformsku vladu građana Makedonije koja je državni prioritet. VMRO-DPMNE mora da nađe snage da bude konstruktivna opozicija koja će podržati reformske procese, umesto da produžuva sa lažima zarad ličnih interesa (bivšeg premijera) Nikole Gruevskog", navodi se u saopštenju SDSM, prenosi MIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu