SDSM: Mandat Zaevu; VMRO-DPMNE: Proglasili nas Srbima

Skoplje -- SDSM ponovo je pozvao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da da mandat lideru te stranke Zoranu Zaevu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Stranka je pozvala i suparničku VMRO-DPMNE da preuzme ulogu konstruktivne opozicione stranke.

Sa druge strane VMRO-DPMNE je saopštio da se etnički Makedonci osećaju prevareno i izdano od strane SDSM koja želi da formira vladajuću koaliciju zasnovanu na "Tiranskoj platformi", dok je Zaev nedavno, kako se navodi, izjavio da su Makedonci i Bugari isti narod, a slično je rekao i za Makedonce i Srbe, prenosi MIA.

Kako je SDSM naveo u današnjem saopštenju, proces izbora nove vlade je započeo izborom predsednika Parlamenta.

"Potvrdićemo našu posvećenost unitarnoj Makedoniji pre Ivanova i građani i nova vlada radiće u skladu sa Ustavom i evroatlantskom budućnošću države. Sve laži o navodnim pretnjama nacionalnim i državnim interesima, koje širi Nikola Gruevski iz ličnih razloga moraju da prestanu. Ivanov mora da se ponaša u skladu sa ustavom i pobuni protiv interesa gruevskog", navodi se u saopštenju.

Koalicija VMRO-DPMNE saopštila je danas da Zaev uživa u vređanju Makedonaca, "koje deklariše i kao Bugare i kao Srbe u istom danu", kao i da građani žele prevremene izbore koji bi omogućili formiranje vlade koja bi radila na ekonomskom napretku.

U Makedoniji je u toku politička kriza, jer je šef države Đorđe Ivanov odbio da poveri mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu koji je formirao koaliciju sa strankom albanske manjine DUI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu