Mogerinijeva: Džaferi da se izdigne iznad etničke politike

Brisel -- Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini pozvala novoizabranog predsednika Sobranja da se izdigne iznad interetničke politike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Podsetimo, novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja, inače predstavnik stranke Albanaca u Makedoniji DUI Taljat Džaferi, nalazi se od četvrtka u Briselu, gde je imao nekoliko sastanaka sa zvaničnicima EU.

"Tokom razgovora visoka predstavnica Mogerini ponovila je snažnu osudu prošlonedeljnog nasilja u parlamentu čije su mete bili poslanici i novinari. Ona je pozdravila izbor Taljata Džaferija za predsedavajućeg skupštine koji je izvela poslanička većina i naglasila da je to uloga za koju je neophodno da bude iznad partije i interetničke politike", stoji u saopštenju iz kabineta Mogerinijeve.

U njemu se navodi i da je ona navela da "predsednik skupštine radi u korist svih građana i zajednica".

"EU je spremna da radi sa njim, parlamentom i svim drugim institucijama radi nastavka Urgentnih reformskih prioriteta kao i primene Sporazuma iz Pržina. Visoka predstavnica i predsedavajući takođe su gledali u ono što predstoji. EU očekuje od svih političkih partija da se konstruktivno angažuju u političkom procesu, uključujući i onaj oko formiranje vlade, kao i u radu novog parlamenta", navedeno je u saopštenju.

Makedonska agencija podseća da je Mogerinijeva priznala Džaferija kao predsedavajućeg Sobranja tokom incidenta koji se desio 27. aprila kada su Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i DUI održali paralelnu parlamentarnu sednicu na kojoj su ga izabrali za predsedavajućeg, nakon čega su demonstranti upali u zgradu Sobranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu