Princ Filip se povlači sa kraljevskih dužnosti

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II, od jeseni neće više obavljati kraljevske dužnosti, saopštila je Bakingemska palata.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.05.2017.

11:17

Princ Filip se povlači sa kraljevskih dužnosti
Foto: Gettyimages

Kako prenosi BBC, devedesetpetogodišnji vojvoda od Edinburga će se povući na jesen.

Odluku je, kako se navodi, doneo sam uz podršku kraljice. Princ, koji sledećeg meseca puni 96 godina, je pokrovitelj, predsednik i član više od 780 organizacija, ali će i nastaviti da sarađuje sa njima.

Odluka, prema kojoj će princ Filip do avgusta učestvovati u javnim aktivnostima, doneta je uz punu podršku kraljice, napominje se u saopštenju, prenosi AFP.

Bakingemska palata ističe i da će kraljica i dalje učestvovati u kompletnom programu javnih aktivnosti, dok će princ Filip nastaviti da vodi mnogobrojne dobrotvorne organizacije, navodi AP.

"Princ Filip, nakon povlačenja, neće prihvatati nove pozive za posete i događaje, mada može s vremena na vreme da odluči da prisustvuje nekom javnom događaju", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Svetske agencije podsećaju da je princ Filip, vojvoda od Edinburga, u prošlosti imao srčane probleme, ali je bio prilično aktivan u javnom životu. Kraljevska palata danas nije objavila nikakve nove detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Da podsetimo, mediji su jutros preneli da je ispred Bakingemske palate došlo do pometnje i da se čeka "važno saopštenje". Potom se pojavila informacija da je u pitanju lažna uzbuna i da je u pitanju samo sastanak osoblja.

Novozelandski "Herald" dobio je zvaničnu izjavu iz palate u kojoj se navodi: "Možete sa sigurnošću da pretpostavite da kraljica i princ Filip nisu mrtvi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: