VMRO DPMNE ide u opoziciju?

Lider VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je na sastanku Izvršnog komiteta saopštio da stranka ide u opoziciju, objavio je portal Faktor.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.05.2017.

12:36

VMRO DPMNE ide u opoziciju?
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, tu informaciju su potvrdil visoki partijski, ali i diplomatski izvori.

Prema informacijama tog portala, na sednici Izvršnog komiteta VMRO DPMNE preksinoć, Gruevski je objasnio supartijcima da odlaze u opoziciju i zatražio da nosioci javnih funcija "ostave pečate" bez pravljenja problema.

Gruevski je navodno rekao i da je već umoran, da skoro da ne može da naiđe na prijateljski odnos u međunarodnoj zajednici, da su im sva vrata zatvorena i da VMRO DPMNE od sredine maja prelazi u opoziciju.

Partijski i diplomatski izvori navode da neće biti iznenađenje i ukoliko se desi da se Gruevski već na narednom kongresu VMRO DPMNE povuče i iz partijskih aktivnosti, dodaje portal. Nakon što je juče poslanik parlamentarne većine koju predvodi SDSM Talat Džaferi preuzeo funkciju predsednika Sobranja Makedonije po društvenim mrežama i medijima je primetno nezadovoljstvo članstva VMRO.

Na zvaničnom profilu Gruevskog na Fejsbuku prvi put su se pojavili negativni komentari i poruke, a brojni su zahtevi da poslanici podnesu ostavke, jer nisu sprečili imenovanje Džaferija.

U makedonskim medijima se kao najozbiljniji kandidat da nasledi Gruevskog pominje poslanik te stranke Vladimir Đorčev. Odranije se u javnosti pominju i potpredsednik stranke i ministar zdravlja Nikola Todorov, a u poslednje vreme i član Izvršnog komiteta Hristijan Mickovski.

Neimenovani diplomatski izvori su, za portal A1 on, rekli da bi za VMRO DPMNE bilo dobro ukoliko bi je vodio Vlatko Đorčev, jer to što je stao u zaštitu poslanika tokom nasilja u Sobranju pokazuje visoku svest o potrebi da se desnica demokratizuje.

Portal navodi da se kao novi lideri VMRO DPMNE u tim krugovima vide Nikola Todorov i ministar spoljnih poslova Nikola Poposki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: