Blic: Tajna akcija VBA, zaplenjeno oružje na putu za MKD

Beograd -- Vojnobezbednosna agencija Srbije zaplenila je veliku količinu oružja na jugu Srbije, koja je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Pretpostavlja se da je oružje bilo namenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskh partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše "Blic", pozivajući se na izbore iz VBA.

Prema tim izvorima, prošle nedelje zaplenjeno je nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

"Reč je o velikom tovaru oružja koje je očigledno bilo namenjeno za upotrebu ako dođe do rasplamsavanja sukoba u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti", navodi izvor "Blica" i dodaje da je pešadijsko naoružanje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

On dodaje da je ova akcija bila sastavni deo aktivnosti VBA, ali i drugih bezbednosnih službi koje su u okviru pojačanih mera bezbednosti po naređenju državnog vrha svoje delovanje podigle na najviši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti, ali su o njoj obavešteni načelnih VBA i državni vrh koji je, kako navodi izvor "Blica", procenio da se ne ide u javnost sa ovom informacijom.

"Premijer Vučić je smatrao da bi spekulacije o zapleni tolike količine oružja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji", kaže izvor "Blica".

On dodaje da su o celokupnoj aktivnosti obaveštene i nadležne makedonske službe.

"Istovremeno, VBA je primetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova i to pre svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK", dodaje sagovornik "Blica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu