Merkelova čvrsta, pomirljiv ton Putina: "Sankcije ostaju"

Soči -- Odnosi sa Rusijom su sve bolji, ali je potrebno uraditi više pre nego što se ukinu sankcije prema Rusiji, rekla je u Sočiju nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Kako je rekla na zajedničkoj konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, do toga može doći tek kada se potpuno implementira mirovni sporazum iz Minska.

Ipak, Merkelova je poslala pozitivan signal na početku svoje prve posete Rusiji posle dve godine i rastućih tenzija i rekla je da je "Moskva konstruktivan partner".

"Razgovori sa Putinom su intenzivni i konkretni, Rusija je konstruktivan partner", rekla je ona.

Putin je u prilično pomirljivom tonu govorio pre Merkelove i rekao je da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao o konfliktu u Siriji i da su se saglasili da je "potreban mnogo aktivniji pregovarački proces".

"Razgovarali smo o međunarodnim problemima, uključujući i krizu u Siriji i situaciju u Ukrajini", rekao je Putin i ukazao na dobru ekonomsku saradnju dve zemlje.

Kako je rekao, Rusija je spremna da razgovara o konfliktima u svetu, ali zahteva punu i nepristrasnu istragu o napadu otrovnim gasom u Siriji.

"Krivci moraju biti nađeni i kažnjeni. Ali, to se može učiniti tek posle nepristrasne istrage", istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju, na obali Crnog mora, prenosi Rojters.

Ruski predsednik je ukazao i da se rešenje za sirijsku krizu može naći samo mirnim putem i pod okriljem UN.

Nakon veoma mirnog početka konferencije, Merkelova i Putin su izrazili i neke nesuglasice.

Dvoje lidera nisu usaglasili stavove o situaciji u Ukrajini, a Putin je nakon novinarskih pitanja rekao da "Donbas niko nije odvojio od Ukrajine, već da je Kijev postavio blokade".

"Nismo saglasni oko razloga sukoba u Ukrajini. Vlasti u Kijevu su legalno i fer došle na pozicije. Bez obzira na neslaganje, dogovorili smo se da pokušamo da sprečimo dalju eskalaciju", rekla je Merkelova.

Takođe, nemačka kancelarka je rekla da je tokom prve runde razgovora pozvala Putina da reši situaciju u Čečeniji i istraži navode o tajnim zatvorima i zlostavljanju homoseksualaca.

Bilo je reči i o političkim hapšenjima u Rusiji i demonstracijama.

"Ruska policija ima mnogo lakšu ruku od nekih u Evropi", odgovorio je Putin novinarima, nakon što je Merkelova rekla da građanima mora biti obezbeđeno pravo da protestuju.

Merkelova je odgovorila i na pitanje o mogućem mešanju Rusije tokom izbora u Nemačkoj rečima da će Berlin "odlučno reagovati ukoliko primeti bilo kakav čin mešanja spolja".

"Nisam od onih koji spadaju u plašljive ljude", rekla je ona.

Na drugoj strani, Putin je naveo da se Rusija ne meša u unutrašnja pitanja drugih nacija i primetio da je čudno da "novinari na čudan način donose zaključke iz običnih glasina".

"Nikada se nismo mešali ni u politički život ni u političke procese drugih zemalja. Voleli bismo da se niko ne meša u politički život Rusije, ali nažalost, vidimo da se dešava upravo suprotno - godinama vidimo pokušaje uticanja na unutrašnje političke procese u Rusiji", rekao je Putin, prenosi Tas.

Predsednik Rusije je istakao da su spoljne sile pokušale da se umešaju u rusku politiku više puta proteklih godina, uključujući nevladine organizacije.

Kancelarka Merkel je, na pitanje da li smatra da postoji pretnja od ruskog mešanja u nemačku izbornu kampanju, rekla da "nije plašljiva osoba" i da bi se nepouzdanim informacija usprotivila - činjenicama, navodi Rojters.

"Znamo da je sajber kriminal međunarodna pretnja...ali očekujemo da nemački izbori prođu bez problema u tom smislu", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu