Severna Koreja: SAD nas guraju na ivicu nuklearnog rata

Seul, Pjongjang -- Severna Koreja optužila je SAD da guraju Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata nakon zajedničke vežbe bombardera SAD sa snagama Južne Koreje i Japana.

Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Severna Koreja je saopštila da su američki bombarderi izveli "vežbu bacanja nuklearne bombe na veće mete" na njenoj teritoriji u isto vreme dok Tramp i drugi "američki ratni huškači" pozivaju na preventivne nuklearne udare na Pjongjang.

"Bezobzirna vojna provokacija gura situaciju na Korejskom poluostrvu ka ivici nuklearnog rata", objavila je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA, prenosi Rojters.

Dva američka supersonična bombardera B-1B dopremljena su u ponedeljak na Korejsko poluostrvo tokom zajedničke vežbe američkih i južnokorejskih i japanskih vazdušnih snaga.

Američke vazduhoplovne snage navele su u saopštenju da su bombarderi poleteli iz Guama da bi učestvovali u zajedničkim vežbama američkih, japanskih i južnokorejskih vazdušnih snaga.

Prema rečima portparola južnokorejskog Ministarstva odbrane Muna Sang-gjuna, dopremanje američkih bombardera bilo je odgovor na provokaciju Severne Koreje i pretnju, koju predstavlja njen nuklearni i raketni program, preneo je Rojters.

Kontroverzni američki raketni odbrambeni sistem THAAD, čija primena je naljutila Kinu, sada je operativan u Južnoj Koreji, izjavio je zvaničnik američke odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu