Napet dan u MKD: Eksploziv u Sobranju, Džaferi bez ključa

Skoplje -- U zgradi makedonskog Sobranja u utorak popodne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, potvrđeno je dopisniku B92 u Skoplju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP, arhiva
Foto: Tanjug/AP, arhiva

Oko 17.30 časova šef obezbeđenja Sobranja je prijavio policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena naprava.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o velikoj plinskoj boci na koju su povezani fitilj i petarda.

Policija radi na rasvetljavanju slučaja, a naprava je deaktivirana.

Ranije je, Talat Džaferi došao u zgradu makedonskog parlamenta, ali nije ušao u kabinet predsednika Sobranja, u kome se nalaze pečati za zvaničnu overu dokumenata.

Džaferi, koji nema ključeve kabineta, zbog toga ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu u kome bi ga obavestio da je u Sobranju obezbeđena parlamentarna većina.

Prema rečima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog su neophodni da bi pismo Džaferija dobilo formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

Poslanik albanske partije DUI u Makedoniji Artan Grubi izjavio je da je Talat Džaferi dobio odgovor generalnog sekretara Sobranja da će se, prema Džaferijevom zahtevu, odrediti pošto odluka o izboru predsednika Sobranja bude objavljena u Službenom glasniku.

Džaferi je putem Arhive uputio zahtev generalnom sekretaru Sobranja da mu stvori uslove da počne da obavlja funkciju predsednika Sobranja.

Istovremeno dok je Džaferi pokušavao da preuzme vlast u Sobranju, poslanici VMRO DPMNE su se okupili u kabinetu predsednika Sobranja, zajedno sa predsedavajućim konstitutivne sednice Trajkom Veljanovskim.

Zgrada makedonskog parlamenta je pod jakim merama bezbednosti, a na parkingu je u stanju pripravnosti i pedesetak pripadnika specijalnih jedinica automatskim oružjem, šlemovima i štitovima. Opširnije - OVDE.

Lider SDSM Zoran Zaev je poručio da posle izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, treba da usledi izbor nove vlade na čelu sa SDSM.

Pročitajte još:

Protest u Makedoniji: Ivanovu da ostane čvrsta kičma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu