"Podržava nas demokratski svet, prihvatite novu realnost"

Skoplje -- Novi predsednik Sobranja Talat Džaferi rekao je da očekuje da "druga strana razmisli o situaciji u Makedoniji i prihvati realnost nove parlamentarne većine".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Džaferi je za švajcarski portal na albanskom Albinfo.ch rekao da stvari više nisu u rukama VMRO i da nije na njima da donose političke odluke.

"Nije važno što moji prethodnici ne priznaju izbor na ovu funkciju, jer imamo podršku od relevantnih organizacija, SAD, EU i drugih demokratskih država, kao i Kosova i Albanije", kaže Džaferi.

Džaferi je rekao da je u životu "imao mnogo sličnih izazova" i da je posle svega što se desilo potrebno demonstrirati "staloženost i hrabrost".

"Ono što se dogodilo je bez presedana u demokratskom svetu. Nadam se da građani i političke partije razumeju trenutnu situaciju. Trebalo bi izraziti zahvalnost većini građana, naročito Albancima, koji nisu dopustili da postanu žrtve i alibi namera koje posebno ima Ivanov", rekao je Džaferi.

Kako prenosi portal, on smatra da je Makedoniji naneta velika šteta i da je neophodno brzo je popraviti.

Kako su objavili makedonski mediji, novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi najavljuje da bi tokom dana mogao da preuzme ključeve kabineta.

"Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to u skladu sa Poslovnikom", piše "Telegraf.mk".

Pročitajte još - Makedonski rebus: Rat demokratije i nacionalnog interesa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu