Protest u Beogradu, 30. dan: "Čuvari vatre da izdrže"

Učesnici 30. po redu protesta "Protiv diktature" okupili su se ispred Doma Narodne skuštine u Beogradu, a podršku im je pružio književnik Marko Vidojković.

Izvor: Beta

Utorak, 02.05.2017.

19:33

Protest u Beogradu, 30. dan:
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Vidojković je rekao da je bitno podsetiti da je prošlo mesec dana od "najnedemokratskijih izbora u novijoj istoriji Srbije".

"Na ovim čuvarima vatre je da izdrže jer diktator ide na iscrpljivanje", kazao je Vidojković i rekao da ga protest "Protiv diktature" podseća na 1999. i proteste koje je tada organizovao Savez za promene.

Tada su građani, kako je naveo, svaki dan dolazili sve do decembra, kada je zvanično proglašen kraj protesta.

"Onda je ostao (lider LDP) Čeda (Jovanović) sa čuvarima vatre. Dobro mi je poznato šta znači doći na ulicu i biti među ne tako velikim brojem ljudi, a protestovati protiv tako velike stvari kao što je bio Slobodan Milošević, ili nešto manje velike stvari kao što je Aleksandar Vučić. Ja sam došao da prenesem neke poruke iz prošlosti", rekao je Vidojković. Povodom sutrašnjeg Dana slobode medija, Vidojković je konstatovao da je stanje katastrofalno, da su mediji blokirani, ali da ipak postoji neki protok informacija.

"Na stanicama s nacionalnom frekvencijom ne možete da čujete ništa objektivno, ali 1990. je bilo još gore. Ljudi se snalaze i uglavnom su na internetu", rekao je Vidojković.

Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se nekoliko desetina učesnika protesta, koji nose transparente "Socijalizam, a ne varvarstvo", "Protiv terora vlasti", "Izdaja".

Protest je završen ispred redakcije dnevnog lista Danas u Ulici Alekse Nenadovića.

Današnji protest bio je posvećen Danu slobode medija koji se sutra obeležava.

Kolonu od nekoliko desetina učesnika ispred zgrade u kojoj je redakcija lista Danas dočekalo je nekoliko novinara i urednika tih novina.

Vidojković je rekao da su učesnici protesta "Protiv diktature" rešili da podrže list Danas i njegovo slobodno izveštavanje.

Rekao je i da se nada kako će cela teritorija Srbije biti oslobođena od diktatora i da će na proteste dolaziti više ljudi.

Današnje okupljanje završeno je povicima "Sutra u šest".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: