Ivanov američkom diplomati: Ne može platforma iz Tirane

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je američkom funkcioneru Hojtu Brajanu Jiju rekao da platforma iz Tirane ne može biti osnov za formiranje makedonske vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug / Zoran Zeštić
Tanjug / Zoran Zeštić

On je zatražio da SAD pomognu parlamentarnoj većini da dobije mandat za sastav nove vlade.

"Platforma iz Tirane ne može da bude uslov niti osnova za formiranje Vlade Republike Makedonije", poručio je Ivanov zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu makedonskog predsednika napominje se da je Ivanov zatražio od Jija da SAD, kao strateški partner Makedonije, pomognu u uklanjanju prepreka i omogućavanju parlamentarnoj većini da dobije mandat za sastav nove vlade.

Ivanov je funkcioneru američkog Stejt departmenta kazao da "presedani kojima se uvodi praksa da nelegalno postaje legalno, potkopavaju osnovne demokratske principe".

Naglašava se da je makedonski predsednik zatražio od lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da ispuni ono što je javno rekao da će, zajedno sa "koalicionim partnerima, doći i obezbediti garancije za jačanje unitarnosti i da će sve biti u skladu s Ustavom Republike Makedonije".

U saopštenju stoji da je na sastanku razmatrana novonastala politička situacija i mogućnosti za njeno prevazilaženje u skladu sa makedonskim ustavom i zakonima.

Ivanov je tokom sastanka osudio političko i fizičko nasilje u Makedoniji i kazao da rešenja moraju da se traže jedino putem dijaloga.

Ji je danas nastavio dvodnevnu posetu Skoplju, a nakon Ivanova treba da se sastane i sa predsedavajućim Sobranja čiji je izbor osporen Talatom Džaferijem, i liderima VMRO-DPMNE i SDSM, Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, Ji će nakon razgovora sa zvaničnicima imati i sastanke sa predstavnicima nevladinog sektora.

Prethodno je sinoć razgovarao sa liderima četiri stranke Albanaca u Makedoniji, uključujući DUI čiji su poslanici zajedno sa predstavnicima Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju u četvrtak uveče spornim glasanjem izabrali novog predsedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog upale u Sobranje.

Ukupno su 83 čoveka zatražila medicinsku pomoć u bolnicama u Skoplju, među povređenima je bilo 54 civila, 25 policajaca, tri poslanika i jedan novinar.

Lider DUI Ali Ahmeti je nakon sastanka sa Jijem izjavio da Džaferi ima podršku međunarodnog faktora i da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor predsedavajućeg Sobranja kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju, zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ahmeti je kazao da ovim prenosi poruku Jija, sa kojim se sastao u rezidenciji zamenika američkog ambasadora u skopskom naselju Bardovci.

On je kazao da njegova stranka rešena da nastavi proces formiranja nove vlade.

"Nakon ovoga što se desilo u parlamentu krajnje vreme je da svi shvate da zemlja ide u negativnom pravcu i da se prihvati nova realnost, odnosno izbor novog predsedavajućeg Sobranja", rekao je Ahmeti.

On se zahvalio međunarodnoj zajednici na podršci Džaferiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu