Džaferi: Tiranske platforme nema, Ivanovu rok 10 dana

Novoizabrani predsednik parlamenta Talat Džaferi izjavio je da Đorđe Ivanov ima rok od 10 dana da parlamentarnoj većini uruči mandat za formiranje vlade.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.05.2017.

23:15

Džaferi: Tiranske platforme nema, Ivanovu rok 10 dana
screenshot

"Ако predsednik Ivanov ne bude parlamentarnoj većini dao mandat za formiranje vlade, on će napraviti krivično delo. On mora to da uradi, jer Ustav i zakoni ne poznaju takvo nepostupanje", rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju (HRT).

Poslanik DUI, stranke nove parlamentarne većine, istakao je da je jedini legalan i legitiman predsednik Sobranja Makedonije, jer ga je 27. aprila izabrala većina poslanika. Kako prenose makedonski mediji, Džaferi je demantovao da postoji tzv. "tiranska platforma" koja je opasnost za Makedoniju i optužio lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i šefa države Đorđa Ivanova da su odgovorni za politički haos u zemlji.

"Haos u Makedoniji je politički motivisan zbog nespremnosti da se preda vlast. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov", rekao je novi predsednik Sobranja Talat Džaferi.

Prema njegovom mišljenju, situacija u Makedoniji ne bi trebalo da se prikazuje kao vanredna, iako je u političkom smislu složena, ali bi, kako je istakao, trebalo da se rešava političkim sredstvima.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE, kao i Rusija.

Ivanov, koji od 1. marta odbijao da poveri mandat vlade Zaevu, danas je, nakon sastanka s visokim funkcionerom Stejt departmenta Brajanom Hojtom Jijem, pozvao lidera SDSM da za dobijanje mandata ispuni javno datu reč da će doći zajedno sa koalicionim partnerima na sastanak i da će obezbediti uslove za jačanje "unitarnosti" države.

Zaev je odgovorio da postoji i program nove reformske vlade, koji garantuje "unitarnost" države, poštovanje Ustava, evroatlantsku perspektivu Makedonije, što će, kako je istakao, još jednom biti predočeno šefu države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: