"Stav SAD, EU, NATO o MKD isti - hitno formirati Vladu"

Skoplje -- SAD podržavaju izbor predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija i spremne su sa njim da sarađuju.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Brajan Ji je u Skoplju izjavio da je potrebno da se hitno omogući formiranje nove reformske Vlade Makedonije i da se novoizabranom predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju dozvoli da radi svoj posao.

"To je stav koji dele SAD, Evropska unija, NATO i Nemačka", rekao je Ji nakon dvodnevnih sastanaka sa makedonskim političarima i dodao da je važno da politički lideri shvate ozbiljnost situacije i nađu način da većina u parlamentu izabere novu Vladu.

Posle sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka i predsednikom Đorđem Ivanovom, tokom protekla dva dana, Hojt Ji je novinarima ispred američke rezidencije rekao da je zadovoljan konstruktivnim razgovorima koje je imao.

Ji je pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

Hojt Ji je rekao da je srećan što su interesi i politika Makedonije i dalje usmereni ka evropskim integracijama, te da je to zemlja razvijene demokratije.

"Radujemo se saradnji sa svima u ostvarivanju tog cilja. Nedavni put Makedonije nije bio baš uspešan, posebno u poslednje dve godine. Makedonski političari nisu uspeli da formiraju novu vladu od decembra, a to nije dobro za građane", rekao je on.

Amerika, rekao je Ji, osuđuje nasilje koje se dogodilo u zgradi parlamenta prošle nedelje i traži da se odgovorni privedu pravdi.

"Mi pozivamo političke lidere da pronađu rešenje za izlaz iz ove situacije. A to je da parlamentarna većina predloži formiranje vlade", rekao je funkcioner američkog Stejt departmenta.

Ji je pozvao na dijalog predstavnike političkih partija, ali i predstavnike civilnog društva, pa i svih drugih zainteresovanih, da im se, kako je rekao, priključe u iznalaženju najboljih rešenja.

Izrazivši zabrinutost zbog toga što politički lideri nisu uspeli da formiraju vladu, koju bi, kako je rekao, priznala cela međunarodna zajednica, Hojt Ji je kazao da još više zabrinjavaju incidenti koji su se dogodili u zgradi parlamenta.

"Još više zabrinjava nasilje u parlamentu kada je deo poslanika kukavički napao druge poslanike samo zato što su izabrali novog predsednika", rekao je Ji.

On je naveo da je važno da sada politički lideri shvate svu ozbiljnost situacije i nađu način da većina u parlamentu izabere vladu.

"Mi smatramo da je važno da zemlja bude jedinstvena u tome i da parlament izabere vladu koja će raditi na reformama", kazao je američki zvaničnik.

On je izrazio žaljenje zato što je napredak Makedonije zbog političke krize bio u zastoju, ali je pružio uveravanje da SAD ostaju posvećene integraciji Makedonije i, kako je rekao, ne samo Makedonije, već celog Zapadnog Balkana u EU.

Podsetio je da je od decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora prošlo dosta vremena, da Makedonija nema vladu, te da su ti izbori održani uz saglasnost svih političkih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu