Renci ponovo lider Demokratske partije

Rim -- Bivši italijanski premijer Mateo Renci ponovo je izabran za lidera vladajuće Demokratske partije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ovo su večeras objavili Renci, kao i njegova dva protivkandidata, Andrea Orland i Mikele Emilijan, i to pre nego što su prebrojani svi glasovi, prenela je agencija AFP.

Na izborima za novog lidera Demokratske stranke glasalo je oko dva miliona ljudi.

Agencija Rojters je javila da je prebrojano nešto više od 10 odsto glasova, i da je Renci dobio oko 75 odsto.

To je mnogo više u odnosu na Orlanda, koji je dobio 20 odsto, i Emilijana, koji je dobio oko pet odsto.

"Ovo je ogromna odgovornost. Iskreno se zahvaljujem ženama i muškarcima koji veruju u Italiju. Zajedno napred", napisao je Renci na Instagramu.

Renci se nadmetao sa dva kandidata koji naginju više ulevo - ministrom pravde Andreom Orlandom i Mikeleom Emilijanom koji upravlja južnim regionom Pulja.

Glasački štandovi, većinom na ulicama, otvoreni su u osam sati, a zatvoreni su u 20 časova.

Mogli su da glasaju svi Italijani stariji od 16 godina, državljani EU koji žive u Italiji i stranci iz zemalja koje nisu članice EU, a koji imaju važeće boravišne dozvole - pod uslovom da plate donaciju od najmanje dva evra.

Rezultat internog glasanja koje je ta stranka održala ranije ovog meseca nagovestili su jasnu Rencijevu pobedu nakon što je on tada osvojio 66,7 odsto glasova, dok je Orlandu pripalo 25,3 odsto, a Emilijanu osam odsto glasova.

Kada je prvi put došao na čelo stranke, decembra 2013, Renci je dobio podršku od skoro 68 odsto od ukupno 2,8 miliona glasača.

Renci (42) je podneo ostavku na mesto premijera u decembru, nakon što su Italijani velikom većinom rekli "ne" na referendumu o izmenama ustava, a samim tim i suštini njegove političke platofrme - reformi koja je imala za cilj pojednostavljenje italijanskog parlamentarnog sistema.

Posle poraza na referendumu održanom u decembru, suočen sa pobunom levog krila svoje partije levog centra, Renci je u februaru podneo ostavku i na mesto lidera stranke, s ciljem da povrati legitimitet na narednim izborima.

U jedinoj televizijskoj debati između Rencija i njegovih rivala, bivši premijer je poručio da će "učiniti sve da povrati energiju, zamajac i snagu zemlje" i suprotstavi se "stagnaciji koja, izgleda, blokira politički i institucionalni život" posle referenduma.

strana 1 od 482 idi na stranu