Poljski konzul suspendovan zbog slike Tuska u SS uniformi

Varšava -- Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova suspendovalo je jednog od svojih počasnog konzula u SAD, Mariju Šonert Binjendu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Suspenzija je usledila nakon što je ona navodno postavila fotomontiranu sliku predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u uniformi nacističkog nemačkog SS oficira.

Ta slika je postavljena na Fejsbuk strani Binjende, koja je nedavno imenovana za počasnog konzula u Akronu u Ohaju.

Poljska novinska agencija PAP je javila da će se o narednim koracima odlučivati po povratku ministra spoljnih poslova Vitolda Vaščikovskog iz posete Australiji.

Šonert Binjenda u mejlu, upućenom agenciji AP, tvrdi da nije objavila tu fotografiju i da veruje da joj je nalog hakovan jer više ne može da mu pristupi.

"Nisam napravila fotografiju Donalda Tuska kao S S-ovca. Protivim se promovisanju S S simbola i ideologija. Protivim se korišćenju reči kao što su 'fašizam' u političkom govoru. Protivim se poređenju naših političara sa Hitlerom", istakla je ona.

Suprug Šonert Binjende, koji je naučnik i inženjer, član je vladine komisije koja ponovo razmatra okolnosti pada aviona u blizini Smolenska u Rusiji kada je poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski.

AP napominje da je jedan od deda Donalda Tuska na kratko služio u nemačkom Vermahtu tokom Drugog svetskog rata, ali je kasnije završio u koncentracionom logoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu