Ko s kim ratuje u Siriji šest godina FOTO

Rat u Siriji nije samo jedan od najkrvavijih sukoba u svetu, već je i jedan od najsloženijih koji traje već šest godina.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

22:18

Ko s kim ratuje u Siriji šest godina FOTO
Foto: GettyImages

Američka televizija CNN pokušala je da kroz jednostavan inforgrafik dočara zamršenost sukobljenih strana u samoj Siriji, ali i stranih faktora koji su se umešali u rat.

Rat u Siriji počeo je kao ustanak protiv predsednika Bašara Al Asada, ali sada je mnogo strana umešano u njega, navodi CNN.

Ekstremistička grupa Islamska država kontroliše veliki deo zemlje, ali su džihadisti ID napadnuti sa svih strana.

Kurdska milicija (YPG) i njeni saveznici se bore protiv njih. Pobunjeničke grupe, kao što je Slobodarska sirijska armija i Sirijske demokratske snage, takođe su protiv ID. A tu su i konkurentne islamističke grupe poput Jabhat Fateh Al Šam (nekadašnji Al Nusra Front).

SAD podržavaju Kurde, ali Turska je protiv njih jer se boji kurdskog separatizma. Međutim, Turska je pustila SAD da bombarduju ID iz jedne od svojih baza.

Rusija podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada i bori se protiv ID.

SAD se, takođe bori protiv Islamske države, ali su i bombardovale sirijske vojne ciljeve u znak odmazde zbog navodnog hemijskog napada na civile.
Screenshot/CNN
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: