Marin Le Pen već "odabrala" premijera

Kandidatkinja krajnje desnice za predsednika Francuske, Marin Le Pen, već zna koga bi imenovala za premijera ukoliko bude izabrana u drugom krugu 7. maja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.04.2017.

17:42

Marin Le Pen već
Foto: GettyImages

Ona je to mesto namenila Nikoli Dipon-Enjanu, evroskeptiku koji nije član njene stranke Nacionalni front.

Le Pen, koja je Francuskoj obećala referendum o izlasku iz EU, rekla je da će zajedno sa Dipon-Enjanom (56) "izgraditi vladu nacionalnog jedinstva koja će okupiti ljude odabrane zbog njihovih sposobnosti i ljubavi prema Francuskoj", prenosi danas AFP.

Kao i Marin Le Pen, Dipon-Enjan, koji je izgubio u prvom krugu predsedničkih izbora osvojivši samo 4,7 odsto glasova, rekao je da se zalaže za odbacivanje evra.

Njegova podrška Le Penovoj "u ime patriotizma" dovela je do ostavke dva zvaničnika njegove nacionalističke stranke "Ustaj Francusko" i do skupa više od 200 demonstranata ispred gradske skupštine u mestu Jer u pariskom regionu, čiji je on gradonačelnik.

Nedelju dana uoči odlučujućeg kruga predsedničkih izbora, Le Pen je danas obišla fabriku aluminujuma na jugu Francuske, čiji je rad sporan jer decenijama ispušta otrovni otpad u mediteranski prirodni rezervat, i tom prilikom je obećala da će se založiti za viziju "istinske ekologije".

Ona je danas, takođe, položila venac na spomenik u Marseju u znak obeležavanja francuskog nacionalnog dana sećanja na žrtve deportovanja francuskih Jevreja u nacističku Nemačku.

Le Pen nastoji da smanji vođstvo od 19 odsto glasova koje, prema anketama, uživa njen rival, nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron, a koji je za danas najavio posetu memorijalnom kompleksu posvećenom Holokaustu u Parizu.

Prema rezultatima najnovijih anketa, mnogi glasači sumnjaju da će ijedan od dva predsednička kandidata moći da reši problem hronične nezaposlenosti ili da odgovori na bezbednosna pitanja, prenosi Rojters.

Istraživanje koje je sproveo Institut Ifop za "Žurnal di dimanš" ukazuje na dva ključna "bojna polja" u trenutku kada Makron i Le Pen ulaze u poslednju nedelju kampanje, za koju se očekuje da će se fokusirati na ekonomiju i granice Francuske.

Većina anketa predviđa da će Makron, bivši ministar ekonomije, pobediti sa 59 do 60 odsto osvojenih glasova, mada je Le Pen protekle nedelje dobila zamajac i Makronovo vođstvo smanjila za oko pet procenata.

Prema rezultatima istraživanja Ifopa, 45 odsto glasača veruje da nijedan od finalista neće staviti tačku na nezaposlenost, dok 36 odsto ispitanika kaže da nijedno od njih dvoje nije sposobno da zaštiti Francusku od napada.

Takođe, prema rezultatima iste ankete, 42 odsto glasača ne veruje da bi Makron i Le Pen mogli da ujedine zemlju posle višemesečne ljute kampanje, dok se 43 odsto Francuza pita da li bi oni uopšte bili kadri da upravljaju zemljom.

Ishod odlučujućeg kruga izbora za francuskog predsednika zavisiće umnogome od neodlučnosti glasača i potencijalno niskog nivoa izlaznosti, zaključuje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: