Šef Misije OEBS: Brisel da pomogne u formiraju ZSO

Priština -- Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu je izjavio da je dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu deo regionalnog procesa stabilizacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako kaže, zbog toga je potrebna komunikacija kojom bi bili rešavani svakodnevni problemi građana.

Osim toga, Bratu izjave o nacionalnom ujedinjenu Albanaca vidi kao poruku Evropskoj Uniji da je neophodno ubrzati proces integracije regiona u Uniju.

Bratu je, gostujući u emisiji "Razgovor" na RTK2, ocenio da je briselski dijalog mnogo više od razgovora Beograda i Prištine.

"To je deo regionalnog procesa stabilizacije, do koje se dolazi komunikacijom, kojom se rešavaju problemi i stvara poverenje. Dijalog je važan i za proces evrointegracija i zato bi ga trebalo nastaviti. Hteli bismo da podstaknemo proces, da dijalog i dalje teče, hteli bi da vidimo da sporazumi budu realizovani jer realizacija tehničkih sporazuma može da olakša uslove života građana", rekao je Bratu.

On navodi da komunikacija između Beograda i Prištine i dalje postoji, ali da nije na nivou kao ranije. Bratu smatra da bi zvanični Brisel sada trebalo da pomogne Beogradu i Prištini da prevaziđu razlike i započnu formiranje Zajednice srpskih opština, a OEBS je spreman da se uključi u proces izrade statuta i pruži tehničku i stručnu pomoć.

"Ja verujem da postoji volja u Prištini da se započne ovaj proces pod određenim uslovima i postoji volja u Beogradu da se započne proces, ali pod neznatno drugačijim uslovima. Sada sa Međunarodnim partnerima treba da iznađemo formulu koja će omogućiti otpočinjanje ovog procesa", istakao je Bratu.

On ocenjuje da izjave Edija Rame i Hašima Tačija o nacionalnom ujedinjenju Albanaca, šalju poruku Evropskoj Uniji da sve te izjave o integraciji u Evropsku uniju treba da budu propraćene konkretnim koracima i naglašava da promena granica neće biti.

"Mislim da treba da bude jasno da promena granica u ovom regionu svakako je nešto što je van nekog dnevnog reda, da to svakako nije pristup Evropske unije kada je reč o rešavanju političkih problema, tako da ovakve izjave, mogu vrlo lako da budu pogrešno protumačene i svakako nisu od pomoći, tako da mislim da moramo da budemo veoma jasni da granice ostaju onakve kakve jesu", dodao je Bratu.

Šef Misije OEBS na Kosovu kaže da su građani i njihovi predstavnici frustrirani dinamikom evropskih integracija, navodeći da nije sva krivica na Briselu, jer je odgovornost za procese delom i na liderima regiona.

strana 1 od 79 idi na stranu