Marin le Pen - trauma bombe i "Plejboja"

Imala je osam godina kada je bombom napadnut njihov stan, a majci nikad nije oprostila što se nakon razvoda slikala za časopis za muškarce.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Život Marin le Pen od najranijeg detinjstva bio je vezan za politiku i Nacionalni front, koji je vodio njen otac Žan-Mari, piše “Večernji list”.

Imala je samo osam godina kada je sa svoje dve starije sestre preživela napad bombom na njihov stan. Bomba je bila namenjena njenom ocu, a raznela je veći deo zgrade.

Marin je kasnije kazala da je nakon tog napada postala “politički svesna” i još jače vezana za oca.

S njim se još čvršće povezala kada ih je 1984. napustila majka

Pjerin je pobegla s ljubavnikom. Kako bi napakostila suprugu, pozirala je golišava za “Plejboj”, što joj Marin nikada nije oprostila.

Razvod je trajao tri godine i odigravao se pred očima javnosti, što je Marin udaljilo od majke, koju nije videla 15 godina.

U stranku se učlanila u trenutku kada je napunila 18 godina, a od samoga početka bila je izrazito angažovana, no mnogi kažu da se sve do 2002. godine nije uspela izvući iz senke svog oca.

Dvojica njenih bivših supruga bila su tesno vezana za Nacionalni front, kao i njen sadašnji partner Lui Aliot, koji je trenutno potpredsednik stranke.

Studirala je pravo u Parizu. Prvi posao kao advokat dobila je kod očevog prijatelja, a bavila se isključivo odbranama optuženih koji su bili pripadnici ekstremno desnih pokreta.

U jednom periodu bila je vrlo uspešna pro bono advokatica, no 1998. napušta posao i postaje profesionalna političarka.

Te godine rodila je ćerku, a godinu potom blizance. Decu i svoj privatni život nastojala je držati što skrivenije od javnosti.

Francuska i svetska javnost pobliže su je upoznali 2002. godine nakon što je njen otac na predsedničkim izborima na iznenađenje svih uspeo da uđe u drugi krug.

Marin je tada imala 33 godine. Uprkos atmosferi linča koja je vladala na ulicama francuskih gradova, ona je izašla pred kamere i na televiziji branila oca koji ni tada nije prezao od rasističkih i antisemitskih ispada.

Njeni biografi kažu da je upravo tada odlučila potpuno da promenii stranku čije je vođstvo preuzela 2011. godine uz očev blagoslov.

Ali pokazalo se da on ne odustaje od svoje nezgodne retorike. Nakon njegovog televizijskog nastupa u aprilu 2015. kada je kazao da je Holokaust samo činjenica vezana za Drugi svetski rat, ona je pokrenula proces kojim ga je izbacila iz stranke koju je osnovao i izgradio.

Posle je navela da joj je to bio jedan od najtežih i najbolnijih trenutaka u životu. No upravo taj potez omogućio joj je da reformiše stranku i učini je umerenijom i prihvatljivijom.

Mnogi tvrde da velikog uspeha Marin le Pen uopšte ne bi bilo da nije upoznala Florijana Filipota. Upoznao ih je zajednički prijatelj 2009. godine, a oboje taj susret opisuju kao “političku ljubav na prvi pogled”.

Filipot je tada imao 27 godina, vrhunsko političko obrazovanje i golemu političku kreativnost. Postao je njen glavni savetnik i čovek koji joj je pomogao da polako izmeni imidž Nacionalnog fronta.

Njegova glavna zamisao bila je da otkloni rasistički imidž koji je stranka imala i da je učini desnom strankom koja nije nacionalistička, već patriotska koja suverenost stavlja na prvo mesto.

I samoj Marin le Pen, koju su mnogi smatrali intelektualno nesigurnom, on je dao sigurnost i pomogao joj da u prvi plan gurne svoju osobnost, a ne politički program stranke. Samoj stranci dao je čvrstu strukturu koju nije imala.

Svet

strana 1 od 482 idi na stranu