Oslobođen Ramuš Haradinaj

Kolmar -- Apelacioni sud u Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Sud u Kolmaru doneo je odluku o oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Kolmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Sud, međutim, nije saopštio obrazloženje svoje odluke zbog čega nije saglasan sa izručenjem Haradinaja, odnosno koji uslovi iz Evropske konvencije o ekstradiciji nisu ispunjeni.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe. Vlada Srbije će održati posebnu sednicu povodom oslobađanja Haradinaja.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj izjavio je nakon oslobađajuće presude da je to "pobeda Albanaca" i da je on slobodan da se vrati kući.

Njegova advokatica Rejčel Lindon navela je da je sud nije doneo odluku o izručenju Haradinaja zato što on ne bi imao "fer i pravično suđenje u Srbiji", dok je albanski premijer Edi Rama izjavio da se Haradinaj "ponovo pojavljuje kao pobednik u Prištini".

Haradinaj je oslobođen na osnovu preinačene odluke po kojoj je trebalo da bude izručen Srbiji, saznaje Prva TV.

Odluka je, kako se saznaje, obrazložena time da bi poslednice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja.

Odmah pošto je stigla vest iz Kolmara da je Haradinaj slobodon čovek, u Prištini su ispred prostorija Alijanse za budućnost Kosova (AAK), čiji je on lider, pucale petarde i svetleće rakete.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

strana 1 od 79 idi na stranu