"Francuska procenjivala koja će odluka biti manje štetna"

Beograd -- Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je da odluka Apelacionog suda u Francuskoj o puštanju Ramuša Haradinaja na slobodu "očekivana".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Osim toga, oni navode i da ta odluka "ne sme biti izgovor" za eventualni prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Jovanović je u saopštenju naveo da bi eventualni prekid razgovora predstavnika Beograda i Prištine "doveo u opasnost celo kosovsko društvo i sve građane Srbije, pošto se nalazimo u periodu konstantnog podizanja tenzija i pretnjama novih ratova i sukoba".

"Sami smo sebe doveli u poziciju da drugi rešavaju naše probleme, pa je tako i sada Francuska procenjivala koja će odluka biti manje štetna, da li ona koja će pratiti našu ljutnju i osećaj velike nepravde ili bes kosovskih Albanaca koji koji bi nastao u slučaju izručenja Haradinaja Srbiji", naveo je lider LDP-a.

Jovanović je dodao da bi srpsko Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da preda sve dokaze o zločinima Ramuša Haradinaja specijalnom tužiocu za ratne zločine OVK na Kosovu, čime bi, kako je naveo, "stvarno zaštitilo porodice svih žrtava rata na tom prostoru i pružilo im bar malo pravde posle razočarenja koje su danas osetili".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Francuskoj, čiji je sud oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, biti upućena najoštrija protestna nota i da će srpski ambasador u Parizu biti pozvan na hitne konsultacije u Beograd.

Srbija Haradinaja sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Apelacioni sud u Kolmaru ranije je odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj izjavio je nakon oslobađajuće presude da je to "pobeda Albanaca" i da je on slobodan da se vrati kući.

Njegova advokatica Rejčel Lindon navela je da je sud nije doneo odluku o izručenju Haradinaja zato što on ne bi imao "fer i pravično suđenje u Srbiji", dok je albanski premijer Edi Rama izjavio da se Haradinaj "ponovo pojavljuje kao pobednik u Prištini".

Haradinaj je oslobođen na osnovu preinačene odluke po kojoj je trebalo da bude izručen Srbiji, saznaje Prva TV.

Odluka je, kako se saznaje, obrazložena time da bi poslednice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Politika

strana 1 od 273 idi na stranu