"Ako idete deset metara ispred mene – nemoguć razgovor"

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjasnio se u Bratislavi protiv ideje EU različitih brzina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.04.2017.

21:02

Tanjug

"Nisam poseban prijatelj različitih brzina", kazao je on nakon razgovora sa njegovim slovačkim kolegom Andrejem Kiskom.

"Kada idete pored mene možemo da razgovaramo, vodimo dijalog. Ali ako idete deset metara ispred to je gotovo nemoguće", objasnio je Van der Belen.

On je istakao da, ako bude bilo EU različitih brzina, treba da se osigura da će ta razlika biti što pre prevaziđena.

Dodao je da već sada ima različitih nivoa saradnje u Evropi, na primer kod evra, i ocenio da se to ne odvija baš bez problema.

Kiska je kazao da ima mnogo otvorenih pitanja u vezi koncepta srži Evrope, dodajući da je stav Slovačke, ako se taj koncept nametne, da želi da ostane u "centru".

Takođe je i Van der Belen istakao da je u interesu Austrije, ako bude postojala Evropa srži i šireg kruga, da bude deo srži.

Istovremeno je Kiska otvoreno kritikovao politiku prema izbeglicama slovačke vlade.

"Slovaci su ljudi otvorenog srca. Jako mi je žalo da pojedini političari koji nastupaju populistički, pokušavaju da podstaknu raspoloženje koje ja, kao šef države, jasno odbijam", rekao je Kiska.

On je dodao da je Slovačka napredujuća zemlja i kao takva ima moralnu obavezu da pomaže onima koji su proterani, beže od rata ili smrti.

Nakon susreta sa predsednikom Ficom Van der Belen je razgovarao sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Van der Belen je Slovačku izabrao kao prvu destinaciju za posetu inostranstvu od kada je izabran na mesto šefa austrijske države.

U Bratislavu on je otputovao brodom preko Dunava, a natrag u Beč vratiće se vozom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: