Rusi špijunirali Makrona?

Pariz -- Grupa za bezbednost na internetu navodi da je kampanja predsedničkog kandidata Emanuela Makrona prošlog meseca bila meta ruske hakerske grupe "Paun storm".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ruska grupa, poznata i kao ATP28, povezana s nekoliko napada na zapadu, koristila je posebne tehnike kojima je pokušala da ukrade lične podatke od Makrona i članova njegove kampanje, prenosi AFP.

Za tu grupu se veruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet, a veruje se i da je povezana sa ruskim bezbednosnim snagama, dok je Moskva viđena kao veliki pristalica Makronovog rivala na predsedničkim izborima - Marin le Pen.

"Uvek postoji neka tehnička nesigurnost, ali analizirali smo operativne taktike sa podacima skupljanim više od dve godine, sto omogućava da odredimo izvor", izjavio je predstavnik Trend mikro grupe i dodao da su meta te ruske hakerske grupe bili i magazin Njujork tajms i televizija Al Džazira.

Makron i Le Penova kvalifikovali su se za drugi krug, koji će biti održan 7. maja, prema konačnim rezultatima koje je saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, Makron je osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto.

Svet

strana 1 od 482 idi na stranu