"Koliko parova bi doniralo embrion, zašto bi poklanjali"

Skupština Srbije raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

17:05

Sandra Jovanović iz organizacije "Šansa za roditeljstvo" navodi da ono što joj kod poslanika najviše smeta jeste nepravilna upotreba termina.

Kako je u Kažiprstu navela, konstantno se koristi termin "veštačka oplodnja", a to je "vantelesna oplodnja".

U Skupštini se aktivno priča i o donaciji embriona, ali i o surogat materinstvu, međutim Jovanovićeva navodi da je problem deo zakona koji nalaže i mogućnost da se parovi odreknu embriona.

"To je državi najlakše, parovi da se odriču embriona ukoliko ih ne žele i onda da ih doniraju. Koji broj parova bi donirao embrion? Oni će automatski želeti možda da iskoriste zamrznuti embrion u drugom procesu oplodnje, zašto bi poklanjali?", navodi ona.

Kako je dodala, u drugim državama donacija funkcioniše drugačije.

"Uzima se donirana jajna ćelija, donirani spermatozoid i na taj način se dolazi do doniranog embriona", navela je ona.

Na predloženi zakon podneto je 57 amandmana, Jovanovićeva se nada da će neki od njih i biti usvojeni.

"Postoji jedan koji se tiče uvoza i izvoza reproduktivnih ćelija, ono koje se tiče surogat materinstva, tu mogućnost ne treba isključivati. Ovaj zakon međutim ništa ne znači bez donošenja podzakonskih akata", dodala je ona.

"Nekoliko puta je spomenuto u Skupštini da je to evropska direktiva, međutim nemaju sve članice EU isti zakon. Samo 12 zemalja ima dozvoljeno surogat materinstvo", dodaje Jovanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: