"Koliko parova bi doniralo embrion, zašto bi poklanjali"

Beograd -- Skupština Srbije raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Izvor: B92
Podeli

Sandra Jovanović iz organizacije "Šansa za roditeljstvo" navodi da ono što joj kod poslanika najviše smeta jeste nepravilna upotreba termina.

Kako je u Kažiprstu navela, konstantno se koristi termin "veštačka oplodnja", a to je "vantelesna oplodnja".

U Skupštini se aktivno priča i o donaciji embriona, ali i o surogat materinstvu, međutim Jovanovićeva navodi da je problem deo zakona koji nalaže i mogućnost da se parovi odreknu embriona.

"To je državi najlakše, parovi da se odriču embriona ukoliko ih ne žele i onda da ih doniraju. Koji broj parova bi donirao embrion? Oni će automatski želeti možda da iskoriste zamrznuti embrion u drugom procesu oplodnje, zašto bi poklanjali?", navodi ona.

Kako je dodala, u drugim državama donacija funkcioniše drugačije.

"Uzima se donirana jajna ćelija, donirani spermatozoid i na taj način se dolazi do doniranog embriona", navela je ona.

Na predloženi zakon podneto je 57 amandmana, Jovanovićeva se nada da će neki od njih i biti usvojeni.

"Postoji jedan koji se tiče uvoza i izvoza reproduktivnih ćelija, ono koje se tiče surogat materinstva, tu mogućnost ne treba isključivati. Ovaj zakon međutim ništa ne znači bez donošenja podzakonskih akata", dodala je ona.

"Nekoliko puta je spomenuto u Skupštini da je to evropska direktiva, međutim nemaju sve članice EU isti zakon. Samo 12 zemalja ima dozvoljeno surogat materinstvo", dodaje Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu