Drugi krug za Makrona i Le Pen, rezultat "tesan"

U drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

Izvor: B92

Nedelja, 23.04.2017.

20:06

Drugi krug za Makrona i Le Pen, rezultat
Foto: Gettyimages

Na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, Emanuel Makron je osvojio 23,70 odsto glasova, dok Marin Le Pen ima 21,90 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi AP.

Inače, prema podacima koji su pristizali iz manjih gradova, Le Penova je vodila, ali su ostali veliki gradovi koji naginju ka levici.

Fransoa Fijon osvojio je 19,90 odsto glasova, dok je na četvrtoj poziciji Žan-Lik Melanšon sa 19,2 odsto.

Procenjuje se da će na kraju Makron imati između 23 i 24 odsto, a Marin Le Pen između 21 i 23 odsto, piše “Gardijan“.

Marin Le Pen proglasila je pobedu u prvom krugu.

Emanuel Makron poručio je da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su proslavile vest da je ona ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Na petom mestu završio je predstavnik socijalista Benoa Amon sa 6,1 odsto glasova. Odmah su se pojavile i drugačije procene, "Figaro" koje su navele da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj. Kandidat Žan-Lik Melanšon koji se tranutno prema anketama nalazi na četvrtoj poziciji napisao je na Fejsbuku da još ne prihvata rezultate pazirane na izlaznim anketama.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Na izbore je izašlo oko 70 odsto glasača.

Drugi krug izbora biće održan 7. maja.

Ko god da pobedi u drugom krugu, piše BBC, to će značiti veliki odmak od levičarskih i partija desnog centra koje su dominirale francuskom politikom.

Inače, u Parizu su izbili veliki neredi nakon objavljivanja prvih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: