Održana prva od tri komemoracije u Jasenovcu

Zagreb -- Prva od ukupno tri komemoracije žrtvama tamošnjeg ustaškog koncentracionog logora održana je u Jasenovcu.

Izvor: Beta
Podeli

Komemoraciju su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) i Srpsko narodno veće (SNV)

Ni ove godine nema zajedničke komemoracije, jer su predstavnici Jevreja, Srba i antifašista odlučili da bojkotuju službenu komemoraciju zbog, kako su ranije saopštili, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizacije ustaštva.

Uz to je Skupština SNV ukazala da nema uslova za učešće na državnoj komemoraciji dok god u Jasenovcu stoji spomen-ploča poginulim pripadnicima rata 1990-tih s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Obeležavanje 72. godišnjice proboja logoraša počelo je oko podne kolonom sećanja prema spomeniku "Kameni cvet" u Spomen-području Jasenovac. Prethodno je u crkvi SPC Sv. Proroka Ilije, u selu Mlaka kod Jasenovca, održana liturgija.

Komemoraciji u zajedničkoj organizaciji SABAH i SNV prisustvovali su mnogi ambasadori, kao i rukovodstvo najveće hrvatske opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), na čelu s njenim liderom Davorom Bernardićem.

U Spomen području Jasenovac održaće se još dve komemoracije: zvanična državna komemoracija u nedelju na kojoj će biti državni vrh, i u ponedeljak u organizaciji jevrejske zajednice.

Državnoj komemoraciji prošle godine, u vreme vlade desnog centra Tihomira Oreškovića, takođe nisu prisustvovali predstavnici Jevreja, Srpskog narodnog veća i antifašističkih udruženja koji su ocenili da je pod vladom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, došlo do relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Tako su uz državnu, organizovane još dve komemoracije, Koordinacije jevrejskih opština, a potom i Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske. Tim komemoracija pridružili su se i predstavnici SNV.

Hrvatska je u jesen prošle godine dobila novu vladu, takođe HDZ i Mosta, koju vodi Andrej Plenković. Njegovi vladu u parlamentu podržavaju i predstavnici nacionalnih manjina, među njima i srpske.

strana 1 od 7 idi na stranu