Debata u SAD o Asanžovoj optužnici

U SAD se vodi debata o optužbi osnivača Vikiliksa Džuliana Asanža, javljaju mediji u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.04.2017.

08:56

Debata u SAD o Asanžovoj optužnici
Foto: GettyImages

Organizacija je već godinama "na nišanu" SAD, kako navodi BBC, a prošle nedelje je direktor CIA, Majk Pompeo, opisao kao "neprijateljsku" obaveštajnu službu kojoj pomaže Rusija, a Asanža kao "prevaranta".

Međutim, predsednik SAD Donald Tramp, prošle godine je pohvalio organizaciju za aktivnosti tokom predizborne kampanje.

Konkretno, Tramp se osvrnuo na objavljene i-mejlove tadasnje kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton, koji su imali udela u njenom porazu na izborima.

Asanž je povodom objavljivanja mejlova rekao da cilj nije bio da se utiče na prošlogodišnje izbore u SAD.

Uprkos tome, obaveštajne službe u SAD su zaključile da Rusija stoji iza objave, a da je to iskorisćeno kako bi osujetilo Klintonovu, a pomoglo Trampu, prenosi BBC.

CNN navodi da su zvaničnici SAD spremili optužbe za Asanža, dok čekaju da izdaju nalog za njegovo hapšenje.

Ministarstvo pravde SAD istražuje Asanža od momenta kada je sajt Vikiliks objavio diplomatske komunikacije koje je ukrao vojnik Bredli Mening, sada poznat kao Čelsi Mening, nakon promene pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: