Ambasadori SAD: Izjave o mogućem ujedinjenju neoprezne

Ambasadori SAD u Beogradu, Prištini i Tirani reagovali su povodom izjava o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, ocenjujući ih kao "neoprezne".

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

18:33

Ambasadori SAD: Izjave o mogućem ujedinjenju neoprezne

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi okarakterisao je izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije kao neoprezne.

“Američka administracija podržava suverenitet Kosova i Albanije, ali mi smo protiv neopreznih priča o ujedinjenju i preteranih reakcija na te izjave, koje miniraju održivi razvoj u regionu”, rekao je Delavi za Radio slobodnu Evropu.

Njegova reakcija je usledila nakon što je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za portal Politiko rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane miran, ali da, "ukoliko ta nada, odnosno perspektiva, nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Lajmi.net, takođe, izveštava da je američki ambasador u Albaniji Donald Lu kritikovao premijera Albanije Edija Ramu zbog date izjave.

On tvrdi da takve izjave ugrožavaju stabilnost u regionu i evropski put i Kosova i Albanije.

Takođe, reagovao je i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot koji je naveo da SAD vide kao problem "neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu".

Da podsetimo, premijer Albanije Edi Rama rekao je da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne može da se isključi ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da bledi.

Takođe, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju ostao je pri stavu da hipotetičkoj Albaniji ujedinjenoj sa Kosovom treba dodati i Preševsku dolinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: