"Priština za nastavak dijaloga, ali s jasnim ciljevima"

Priština -- Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je Priština posvećena nastavku dijaloga sa Beogradom, ali sa jasno merljivim ciljevima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako kaže, potrebno je "uzajamno priznavanje kao dve nezavisne i suverene države", preneo je RTS.

"Bez uzajamnog priznavanja dijalog nema smisla", rekao je Hodžaj, navodi javni servis pozivajući se na prištinski list "Zeri".

List citira i poznavaoce međunarodnih odnosa i evropskih integracija u Prištini, koji smatraju da Priština mora da promeni ljude koji je predstavljaju u dijalogu i svoj pristup dijalogu sa Beogradom.

Kako navodi list Zeri, oni smatraju da "insistiranje na direktnom priznavanju tokom dijaloga treba da bude bezuslovno".

Analitičari, kako navodi Zeri", smatraju da Priština nije do sada iskoristila sve mogućnosti dijaloga, tako da je neophodna "duboka promena formata dijaloga".

Restrukturiranje dijaloga podržao je i kosovski premijer Isa Mustafa, koji je na četvrtu godišnjicu Briselskog sporazuma rekao da ne bi bilo razumno da dijalog bude nastavljen na dosadašnji način.

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri rekla je da ne zna kada će dijalog biti nastavljen, navodeći rezoluciju kosovske skupštine o prekidu dijaloga dok je Ramuš Haradinaj u rukama francuskih pravosudnih vlasti, koje razmatraju zahtev Srbije o njegovom izručenju.

Kosovo

strana 1 od 2479 idi na stranu