Deo opozicije u Crnoj Gori najavio proteste protiv NATO

Deo opozicije u Crnoj Gori organizovaće naredne nedelje proteste protiv članstva Crne Gore u NATO, uoči odluke Skupštine koja će potvrditi pristupni protokol.

Izvor: Beta

Petak, 21.04.2017.

09:12

Deo opozicije u Crnoj Gori najavio proteste protiv NATO
Foto: Thinkstock

Proteste uoči završne faze prijema Crne Gore u NATO najaviojeDemokratski front (DF) koji traži referendum o tom pitanju.

Ovom opozicionom savezu, čiji su čelnici optuženi za navodni pokušaj terorizma tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, po dosadašnjim najavama neće se pridružiti ostale opozicione partije, zagovornice referenduma o članstvu.

Funkcioner Fronta Slaven Radunović najavio je u izjavi Televiziji Vijesti proteste tokom čitave naredne sedmice u Podgorici i završnicu 28. aprila na Cetinju, za kada je zakazana sednica Skupštine na kojoj će poslanici potvrditi Protokol o članstvu Crne Gore u NATO.

Frontu će se u protestima pridružiti anti-NATO organizacije koje su poslednjih desetak dana organizovale dva protesta protiv članstva sa odzivom od oko 100 ljudi.

Crna Gora je prošle nedelje počela nacionalnu proceduru pristupanja Alijansi, usvajanjem Predloga zakona o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora, čiji je "glavni cilj sticanje nacionalnih, pravnih pretpostavki za učlanjenje Crne Gore u Severnoatlantski savez", objašnjeno je ranije iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.

U Skupštini Crne Gore, koju od oktobarskih parlamentarnih izbora bojkotuje celokupna opozicija, postoji većina za podršku članstvu u NATO, a prisustvo sednici i privremeni prekid bojkota najavila je Socijaldemokratska partija (SDP) bivšeg predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, čiji će poslanici glasati za Protokol.

Ustav Crne Gore ne obavezuje vlast da raspiše referendum o članstvu u NATO, a ranija istraživanja su ukazivala na podeljenost društva o ovom pitanju.

Protokol o članstvu Crne Gore do sada je ratifikovalo 26 od 28 zemalja članica NATO-a i preostalo je da to još učine Španija i Holandija.

Posle okončanja procedure ratifikacije u zemljama članicama, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg uputiće Crnoj Gori formalni poziv za članstvo u NATO.

Crna Gora očekuje da bi formalno mogla postati članica Alijanse do samita NATO, krajem maja u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: