"Albanija bedem ruskom uticaju na Srbiju, BiH, CG..."

Vašington -- Albanski ministar inostranih poslova Ditmir Bušati, koji boravi u Vašingtonu, kaže da je Albanija država s najrazvijenijom demokratijom na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Osim toga, Bušati kaže i da je Albanija "bedem" ruskom uticaju na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Hrvatsku.

Bušati je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje predsednika američkog-nemačkog Maršalovog fonda Karena Donfilda da objasni izjavu albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova u slučaju da Tirana ne bude primljena u članstvo EU.

Na direktno pitanje da li ujedinjenje Kosova i Albanije znači početak formiranje "velike Albanije", Bušati kaže:

"Albanija ima odlično strateško partnerstvo sa Kosovom. Ja ne mogu reći ništa više od toga."

Šef albanske diplomatije negirao je da postoji "tiranska platforma" Albanaca u Makedoniji, kao i da se Tirana meša u unutrašnje poslove te zemlje.

Bušati tvrdi i da je pogrešno tu platformu Albanaca u Makedoniji zvati "tiranskom", ne negirajući, međutim, istovremeno da je Tirana "prijateljskim savetima" pomogla Albancima u Makedoniju u pripremanju te platforme.

"Nije tačno da postoje tiranska platforma. Postoji platforma za razgovor albanskih političkih čelnika sa (Nikolom) Gruevskim i (Zoranom) Zaevim. Postojao je i sporazum sa Gruevskim, koji je on odbio iz razloga koji nemaju veze sa Albanijom, Tiranom ili premijerom (Edijem) Ramom", rekao je Bušati, prenela je MTV.

On tvrdi da se Albanija nikada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije.

"Mi smo vrlo oprezni i u savetovanju i to činimo na prijateljski način, na primer, da se ne reaguje na ulične provokacije, jer Makedonci su takođe naši prijatelji", rekao je šef albanske diplomatije.

Region

strana 1 od 3451 idi na stranu