"Korak do nuklearnog rata, poruka Moskvi i Pjongjangu"

SAD su prvi put upotrebile svoju najrazorniju konvencionalnu bombu. Meta je Islamska država u Avganistanu, ali poruka je usmerena ka Rusiji i Severnoj Koreji.

Izvor: Dojče vele
Podeli
screenshot
screenshot

To je opasno, smatra Florijan Vajgand, piše Dojče vele.

"Ko je mogao to i pomisliti? Pred Uskrs su Sjedinjene Države, ta samoproglašena "Božija zemlja" (God's own country) i samoproglašeni pokrovitelj hrišćanskih vrednosti, prvi put upotrebile svoju najveću konvencionalnu bombu. Jače od toga ne postoji – osim nuklearnog naoružanja. Eksplozija takozvane "majke svih bombi" u istočnom Avganistanu je, prema očevicima, bila gigantska", navodi Vajgand.

Prema njegovim rečima, još nije jasno zašto baš ta bomba.

"Na prvi pogled izgleda kao da se američki predsednik Donald Tramp opet mašio svoje kutije sa iznenađenjima. Međutim, iza svega verovatno stoji vojno-politička logika. Cilj je promišljeno izabran. Mega-bomba je pogodila duboko ukopane bunkere Islamske države u pograničnoj oblasti ka Pakistanu, neku vrstu baze za krvave napade u Avganistanu. Pogođeni su, dakle, oni protiv kojih je ceo svet. Neće se čuti međunarodna kritika iako je ovo samo korak do upotrebe nuklearnog oružja. Akcija američke vojske bi trebalo da nas šokira", dodaje.

U Moskvi, međutim, na Veliki petak počinje međunarodna konferencija koja bi konačno trebalo da donese mir ratom uzdrmanom Avganistanu.

"Ali, za razliku od sličnih susreta na drugim mestima, ovde neće učestvovati ni SAD, ali ni druge članice NATO čiji su vojnici stacionirani u Avganistanu. Izgleda da Rusija želi da preuzme inicijativu u pregovorima koji su zapali u ćorsokak – i to s dobrim razlogom. Jer, Avganistan je pred ruskim pragom. Ruski uticaj zadaje muke Vašingtonu. Bacanje bombe shvaćeno je kao zgodno sredstvo da se Moskvi i Kabulu pokaže da se SAD neće tako lako odreći svoje moći na Hindukušu", navodi Vajgand.

Još dalje u istočnoj Aziji, ovaj bi oblak mogao da bude predznak mnogo veće krize.

"Dok Pjongjang preti nuklearnim probama, SAD su u vodama oko Severne Koreje već stacionirale svoje ratne brodove. Tramp je opet u kontranapadu u svom stilu tviter-retorike – SAD će se pozabaviti Severnom Korejom. "Majka svih bombi" kao vesnik razmene udaraca sa nuklearnom silom Severnom Korejom? Reakcije pojedinih visoko rangiranih američkih generala upućuju na to da se vojni vrh pribojava upravo takve interpretacije. Jer, oni nisu želeli da ovoj akciji pridaju toliko veliki značaj. Vojni vrh smatra da je mega bomba bila samo najpogodnije sredstvo da se rasturi uporište Islamske države. I ako se gleda čisto vojnom logikom, oni su u pravu. Iako u istočnom Avganistanu borci IS nisu najveća opasnost – to si Talibani – vlada u Kabulu se ipak raduje zbog podrške Vašingtona", piše Vajgand.

Put do sledećeg koraka i upotrebe nuklearnih bojevih glava još uvek je dalek i skoro nezamisliv.

"Ali, ostaje rizik. Jer, ko može zaista stoprocentno garantovati da niko neće preći granicu i odgovoriti napadom još većom bombom, ako bude imao sredstva i volje da to uradi? Do tog trenutka se odlaže opasnost od apokalipse", zaključuje se u tekstu.

Svet

strana 1 od 12973 idi na stranu