Josipović: Znam šta je bilo sa S-300, ali je vojna tajna

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ruski ambasador želi samo da podseti Hrvatsku na to da je Rusija "pomagala hrvatsku odbranu".

Izvor: Tanjug

Petak, 14.04.2017.

16:38

Josipović: Znam šta je bilo sa S-300, ali je vojna tajna
Foto: Tanjug

Kako je rekao, Rusija je pomogla "hrvatsku borbu za nezavisnost, i to ne samo oružjem".

On je to izjavio povodom medijskih napisa da je ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj pozvao na razgovor hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, kako bi ga pitao gde su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija isporučila Hrvatskoj.

Josipović za "Večernji list" nije želeo da iznosi detalje o raketnom naoružanju, a na pitanje da li je sve oružje isporučeno Hrvatskoj i gde se nalazi, on je objasnio da kao bivši predsednik ima dosta saznanja o celoj priči, ali da se radi o državnoj i vojnoj tajni, o kojima ne može da govori.

"Isporuka oružja nije jedino čime nas je Rusija pomogla. Žele pokazati da nam Rusija nije neprijatelj i da su pogrešne teze kako je uvek a priori uz Srbiju koju deo politike i javnosti smatra trajnim neprijateljem. Hrvatska jeste članica EU i NATO-a i tu nam je mesto. Ali Hrvatska ne bi trebala nikoga unapred i trajno smatrati neprijateljem, posebno ne Rusiju koja je zemlja s velikim privrednim i kulturnim potencijalom", rekao je Josipović za "Večernji list".

Upitan da li je to novi pritisak na Hrvatsku i da li će Rusi ostati još zainteresovaniji za priču o raketnom naoružanju, Josipović je kazao da je potpuno razumljivo da zemlja, čije su banke dale ogromne kredite Agrokoru, ima interes da se u postupku sanacije te firme ne tretira kao neprijatelj.

Prema njegovim rečima, povraćaj novca koji očekuju je legitiman i u obostranom je interesu da se to dogodi što manje bolno, da se ne izgube radna mesta i poslovi, kao i da ne dođe do domino efekta sa posledicama na celokupnu hrvatsku porivredu.

"Večernji" je ranije danas objavio da su se u ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu sastali ambasador Anvar Azimov i Zvonko Zubak, hrvatski biznismen, trgovac oružjem čija je firma "Vinsli fajnans limited" bila glavni snabdevač ruskim oružjem tokom rata, što je izazvalo brojne reakcije, jer je taj sastanak, zbog napetih hrvatsko-ruskih političkih odnosa ocenjen kao mogući novi pritisak Rusije na Hrvatsku.

Zubak je Azimovu tom prilikom predao potpuni popis naoružanja koje je od 1992. do 1997. Rusija isporučivala Hrvatskoj putem 160 tajnih noćnih letova velikim transportnim "antonovima" i "iljušinima" koji su, uprkos međunarodnom embargu na nabavku oružja, sletali na aerodrome u Puli i na Krku.

Azimov je zatražio popis sveg naoružanja koje je stiglo preko Rusije do Hrvatske od 1992. do 1997. godine. Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: