Zašto policija traži spisak pacijenata sa "F" dijagnozom?

Beograd -- Policijska uprava jednog grada zatražila je od jedne zdravstvene ustanove spisak građana sa "F" dijagnozom, navodi poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu poverenika, nakon obaveštenja o tom slučaju dobijenog iz zdravstvene ustanove, pokrenut je postupak nadzora nad MUP-om.

Poverenik je procenio da je takva obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno "ekstremno problematična" i sa stanovišta svrhe i srazmere, i sa stanovišta zakonitosti.

Institucija poverenika postavlja i pitanje da li postojanje ovog zahteva znači da policijske uprave već imaju ovakve medicinske podatke, odnosno da li oni postoje na široj teritoriji.

U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora".

"'F' dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije", navodi se na sajtu poverenika.

Ističe se da se odbrada podataka o ličnosti, a posebno osetljivih kao što su medicinski, ne može zasnivati na podzakonskom aktu kao što je uputstvo.

Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

  • po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;
  • u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;
  • da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava;
  • da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana.

Kako je navedeno, po okončanju nadzora, poverenik će, o rezultatima nadzora kao i merama koje će preduzeti, kao i obično, obavestiti javnost.

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da će ispitati navode i negirao da je centrala MUP-a dosad prikupljala slične podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu